De rechtbank in Amsterdam vindt dat zorgaanbieders de zorgkosten niet openbaar hoeft te maken, waar Open State Foundation om heeft gevraagd. Volgens de rechtbank zijn de gehanteerde prijs per zorgproduct, per zorgaanbieder en het aantal gedeclareerde zorgproducten aan te merken als bedrijfs- en fabricagegegevens.
Open State Foundation (OSF) had de zaak aangespannen en is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. “Omdat wij vinden dat iedereen het recht heeft om te weten wat de prijs en kwaliteit van zorg is, is een hoger beroep bij de Raad van State onvermijdelijk”, zegt Arjan El Fassed, directeur van OSF. Zonder dat alle technische fabricagegegevens openbaar gemaakt hoeven worden, biedt de wet volgens de organisatie meer ruimte voor transparantie. Zo is het, zonder de aantallen te noemen, goed mogelijk om de prijs of de bandbreedte van verschillende tarieven per zorg product per zorgaanbieder inzichtelijk te maken.
Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft OSF vorig jaar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzocht openheid te geven over door zorgaanbieders gehanteerde prijzen, gedeclareerde kosten en aantallen behandelingen. Omdat de NZa het verzoek afwees, stapte OSF naar de rechter. Volgens OSF is informatie over de kosten van groot belang voor het publiek. Patiënten moeten kunnen nagaan hoeveel een behandeling kost bij de zorgaanbieders in hun buurt, alleen zo kunnen ze hun eigen risico sparen.
NZa
De NZa laat in een reactie op de uitspraak van de rechter weten dat patiënten duidelijke informatie horen te krijgen over de kosten die zij moeten betalen voor de zorg die geleverd is. “Ook na deze uitspraak blijft de NZa continu zoeken naar manieren om burgers meer duidelijkheid te geven over de kosten van hun zorg”, stelt de NZa. “We vinden dat patiënten in ieder geval recht hebben op een indicatie van de kosten van een behandeling. Verzekeraars en zorgaanbieders moeten je op navraag kunnen zeggen: wat kost mijn behandeling ongeveer en wat betekent dit voor mijn eigen risico?” De NZa wijst op de website opendisdata.nl, waarmee patiënten een indicatie krijgen van de gemiddelde prijs van een behandeling.