Vanaf januari kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controle uitvoeren bij praktijken met alternatieve geneeswijzen. De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen is hier blij mee.
In januari treedt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in werking. Alternatieve genezers zijn vanaf dan verplicht fouten te melden. Voor klagende cliënten komt er een geschillencommissie.
Volgens VBAG-voorzitter Koning is de nieuwe wetgeving een belangrijke stap. Volgens hem wordt de sector meer serieus genomen als de wet in werking treedt, zo meldt de NOS.
Daar is de Vereniging tegen de Kwakzalverij ook bang voor, dat alternatieve geneeswijzen zo een zweem van legitimiteit krijgen die er ze niet verdienen. Volgens Cees Renckens voorzitter van de vereniging is de werkzaamheid van alternatieve niet aangetoond.
“Toch komen ze nu in een register en komt er een geschillencommissie. Daarmee kunnen ze zich alleen maar een status aanmeten die volkomen onverdiend is”, zegt Renckens tegenover de NOS. Hij Renckens pleit ervoor om de geneeskunde weer een beschermd beroep te maken, zoals voor de jaren 90 het geval was.