Het nieuwe ziekenhuis van de Ommelander Ziekenhuis Groep in Scheemda kan definitief gebouwd worden omdat overeenstemming is bereikt met de financiers. De organisatie maakt meteen de nieuwe naam bekend: het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG).
De bouwwerkzaamheden in Scheemda gaan direct in het nieuwe jaar van start. Het OZG verwacht dat de bouw twee jaar in beslag zal nemen, zodat begin 2018 de eerste patiënten in het nieuwe ziekenhuis behandeld kunnen worden. Aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo BV gaat het nieuwe ziekenhuis bouwen.
Met de bouw en voorbereidingen van het nieuwe ziekenhuis is een investering gemoeid van 110 miljoen euro. De financiering hiervan wordt deels (58 miljoen euro) gedaan door ABNAMRO en Siemens. De rest van de financiering vindt plaats door achtergestelde leningen van de Provincie Groningen (10 miljoen) en het UMCG (7 miljoen). Het Waarborgfonds voor de zorgsector borgt daarnaast 22 miljoen euro.
Het nieuwe ziekenhuis in Scheemda wordt aardbevingsbestendig gebouwd. De afgelopen maanden heeft de OZG de oorspronkelijke bouwplannen, in nauw overleg met de Nederlandse Aardolie Maatschappij, aardbevingsbestendig gemaakt. Ook is overeengekomen dat de NAM de meerkosten van 13 miljoen euro betaalt.
Technologie
Het OZG heeft daarnaast met Siemens Healthcare een contract getekend voor de levering en het onderhoud van medische beeldvormende technologie. Hiermee is het ziekenhuis naar eigen zeggen voor de komende jaren “verzekerd van de beschikbaarheid van de nieuwste technieken en modernste technologie”. Hieronder vallen onder meer apparatuur voor MRI-scanners, CT-scanners, apparatuur ten behoeve van nucleaire geneeskunde, echoapparatuur en mammografie-apparatuur.
Nu de bouw van het ziekenhuis in Scheemda en de overname door het UMCG definitief is, is ook de verkoop van de huidige panden en gronden van de ziekenhuislocaties in Delfzijl en Winschoten een feit. Beide locaties worden verkocht aan projectontwikkelaar VastGoud.
De overname van het OZG door het UMCG zal binnenkort worden afgerond. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) keurden deze eerder al goed. Het wachten is nog op de formele toestemming van de rechtbank voor de omzetting van de Stichting OZG in een bv als zelfstandige dochter van het UMCG. Het OZG heeft een eigen raad van bestuur en een eigen raad van commissarissen. Het OZG en het UMCG gaan nauw samenwerken bij het leveren van ziekenhuiszorg in de regio Noord- en Oost-Groningen.