Open State Foundation (OSF) gaat in hoger beroep bij de Raad van State om inzage te krijgen in de zorgdeclaraties van zorgaanbieders. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weigert de gegevens openbaar te maken, maar volgens de OSF zijn die in het verleden al eens openbaar geweest.
OSF spande afgelopen zomer een rechtszaak aan tegen de weigering van de NZa om de zorgdeclaraties van zorgaanbieders in Nederland naar buiten te brengen. Die informatie is volgens de organisatie van groot belang voor het publiek. Patiënten moeten kunnen nagaan hoeveel de behandeling kost bij de zorgaanbieders in hun buurt. Alleen zo kunnen ze hun eigen risico sparen. Maar de rechtbank in Amsterdam oordeelde in november dat de NZa de gegevens niet hoeft te openbaren. De rechter ging mee in de argumentatie van de NZa dat openbaarmaking de bedrijfsbelangen van aanbieders en verzekeraars zou schaden.
Echter, de prijzen van behandelingen zijn al eens openbaar geweest, volgens OSF. Uit onderzoek dat de organisatie heeft verricht voor het hoger beroep blijkt dat in de zomer van 2005 op een website van de overheid – kiesbeter.nl – prijzen te vinden waren die ziekenhuizen rekenen voor veel voorkomende behandelingen, zoals staar, het knippen van amandelen, liesbreuk en hernia. Ook werd een paar maanden later, na een Wob-verzoek bij de rechtsvoorganger van de NZa, prijsinformatie per zorgaanbieder binnen een week vrijgegeven. Op basis van deze informatie heeft OSF hoger beroep aangetekend bij de Raad van State.