Het is niet nodig de wet te veranderen zodat hulp bij zelfdoding niet meer strafbaar zou zijn. Het gaat om heel weinig mensen en de meesten van hen hebben al “een opeenstapeling van ouderdomsklachten”. Die kunnen neerkomen op “ondraaglijk en uitzichtloos lijden”. In zulke gevallen kunnen ze om euthanasie vragen.
Dat concludeert een commissie van wijzen onder leiding van Paul Schnabel. De commissie presenteerde haar advies over ‘voltooid leven’ donderdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Volgens de leden van de commissie zijn er maar weinig mensen die dood willen zonder dat ze medische problemen hebben.
De commissie geeft ook adviezen om te voorkomen dat mensen klaar zijn met hun leven: voorkom dat mensen eenzaam worden en vergroot hun zelfredzaamheid.
Het onderzoek kwam er na de zaak rond Albert Heringa. Hij had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde aanvankelijk dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken.
De VVD had om het onderzoek gevraagd. Kamerlid Arno Rutte zegt in een reactie dat “mensen die goed afgewogen, zonder druk of dwang van buiten, tot de conclusie komen dat hun leven voltooid is” een einde aan hun leven moeten kunnen laten maken. D66 is ronduit teleurgesteld. De wet “biedt geen oplossing voor mensen die klaar zijn met leven”, vinden de liberalen. De PvdA wil dat er een oplossing komt ,,waarbij iedere Nederlander menswaardig kan sterven”. De SGP noemt het advies juist een belangrijk signaal. “De individualisering van de samenleving eist een hoge tol: mensen slijten hun oude dag soms in grote eenzaamheid. We moeten voorkomen dat ouderen zich moeten verdedigen voor het feit dat zij nog leven”, verklaart leider Kees van der Staaij.
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is het ook niet eens met de commissie. Volgens de organisatie zijn er veel mensen die worstelen met ‘voltooid leven’, maar geen opeenstapeling van ouderdomsklachten hebben, en die dus niet in aanmerking komen voor euthanasie.(Skipr/ANP)