AppleMark
Instellingen in de care beklagen zich over de trage oplevering van kritische financiële stuurinformatie door de NZa. Oorzaak van de vertraging is een nieuwe web-applicatie, die de NZa heeft ontwikkeld. De sector is ‘onaangenaam verrast’, want er wachten mogelijk financiële sancties.
Om de NZa in de gelegenheid te stellen om tarieven en nacalculatiemaatstaven vast te stellen moeten zorgaanbieders ieder jaar allerhande cijfers aanleveren. Tot voor kort ging dit via spreadsheets, die naar de NZa werden gemaild om vervolgens te worden overgenomen. Te bewerkelijk en foutengevoelig, oordeelde de NZa.
Een nieuwe web-applicatie, waarmee de informatie eenmalig kan worden vastgelegd, moet uitkomst brengen. Alleen draait het hele proces van invoer en verwerking trager dan de NZa heeft voorzien. Met als gevolg dat een aantal essentiële richtlijnen nog niet of met vertraging is opgeleverd. Daarbij gaat het om de tariefsbeschikkingen 2016, het nacalculatieformulier 2015 en het controleprotocol nacalculatie over hetzelfde jaar.
‘Onaangenaam verrast’
In een brandbrief aan de NZa laten ActiZ en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) weten “onaangenaam verrast” te zijn door de gang van zaken. Volgens de brancheverenigingen dreigt de bedrijfsvoering en de financiële verslaglegging van zorgaanbieders in het ongerede te raken. De contractafspraken met zorgkantoren moeten volgens de brancheverenigingen worden opengebroken, omdat de deadline voor de aanlevering van bijhorende stukken van 1 april in gedrang komt. Hetzelfde geldt voor de deadline voor nacalculaties met accountantsverklaring van 1 mei. Niet halen van deze deadlines kan de aanbieders op tariefkortingen komen te staan.
Aangezien de nacalculatie de basis vormt voor de jaarstukken komt ook de planning rond de jaarrekening in de knel, inclusief afspraken met accountants en audit-commissies. ActiZ en VGN vrezen dan ook dat de deadline voor aanlevering jaarverslagen van 1 juni niet wordt gehaald.
De NZa laat weten dat de eerste tariefsbeschikkingen inmiddels de deur uit zijn. Ook heeft de NZa de zorgverzekeraars verzocht coulance te betrachten ten aanzien van de deadlines bij de zorgkantoren. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bevestigt dat de aanbieders twee weken respijt hebben gekregen.
De NZa wijst er tevens op dat aanbieders niet hoeven te wachten op de nacalculatiedocumenten. “De nacalculatie is gebaseerd op cijfers die de aanbieders zelf hebben aangeleverd”, aldus een woordvoerster. “Die hebben ze al in huis, dus ze kunnen ook zonder het nacalculatieformulier aan de slag.”
Voldoende soelaas?
ActiZ en VGN noemen uitstel een conditio sine qua non, maar merken op dat “het maar zeer de vraag is of deze ‘oplossing’ in alle situaties voldoende soelaas biedt”. Eventuele verdere vertragingen zouden in ieder geval pijnlijk zijn, omdat zich daarmee een scenario aftekent waar de ziekenhuissector en de ggz net met veel moeite mee hebben afgerekend. Vanwege vragen rond de rechtmatigheid van de geregistreerde productie lukte het aanbieders in deze sectoren lange tijd niet om de jaarrekeningen op tijd af te ronden. De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) waarschuwde in augustus 2015 voor vergelijkbare problemen in de care.