Dankzij een nieuwe ICT-taal kunnen voortaan e-health applicaties van verschillende makers aan elkaar worden gekoppeld. Koppeltaal, zoals de ICT-taal toepasselijk is gedoopt, zou met name voor ggz-organisaties van grote betekenis kunnen zijn, omdat deze al veel gebruik maken van e-health applicaties.
E-Health groeit snel en zeker in de ggz. Verschillende partijen bouwen eigen platforms en ontwikkelen e-health applicaties. Met de keuze voor een bepaald platform zaten ggz-organisaties tot nog toe wel vast aan een beperkt aanbod aan applicaties van hun e-health leverancier. De verschillende e-health platforms hebben namelijk elk hun eigen ICT-taal.
Kostenbesparing
Koppeltaal is ontwikkeld door de Stichting Koppeltaal, een initiatief van ggz-organisaties, zorgverzekeraars en ICT-bedrijven in de zorg. Het doel was om e-health-applicaties toegankelijk te maken voor ieder platform, zodat zorgaanbieders een bredere keuze hebben.
Naast verruiming van het aanbod zou Koppeltaal ook een kostenbesparing moeten opleveren voor zorgaanbieders. In plaats van per e-health applicatie een kostbare point-to-point-integratie te maken, volstaat nu een enkele investering in de aansluiting bij Koppeltaal. Per koppeling kan dat 30 duizend euro schelen.
“Zorgaanbieders zullen naar verwachting nog veel meer e-health gaan toepassen nu de ICT-barrières weg zijn en de weg open staat voor ’the best of breed’. Uiteindelijk gaat het erom dat patiënten in de ggz beter op hun behoefte en wensen afgestemde e-health programma’s krijgen”, zegt Martin de Heer, voorzitter van het bestuur van de stichting.
“Voorwaarde is wel dat de e-health leveranciers en de ggz-aanbieder aangesloten zijn bij koppeltaal”, vervolgt De Heer. “Die aansluiting is eenvoudig; zorgaanbieders kunnen zich via de website www.koppeltaal.nl inschrijven en zich vervolgens aansluiten bij stichting Koppeltaal.”
Hoe werkt het?
Voor leveranciers kan het ook gunstig uitpakken. Die kunnen hun product nu bij elke organisatie aanbieden. De ICT-taal is gebaseerd op de internationale HL7/FHIR standaard, die het mogelijk maakt om e-health programma’s onderling uit te laten wisselen.
“Koppeltaal biedt IT-ontwikkelaars een mix van internationale standaarden die goed past bij de internetontwikkelingen van vandaag en de toekomst. Door deze aanpak vergroten we de toegankelijkheid van IT-integratie en kan iedere ontwikkelaar makkelijk aansluiten”, licht Sergej van Middendorp, de architect van Koppeltaal, toe.
“Met Koppeltaal kan een e-health ontwikkelaar een app ‘Koppeltaal-ready’ maken en aanmelden bij de Koppeltaal server”, legt de software-architect uit. “Hiermee is de applicatie beschikbaar voor alle e-healthplatforms die ook op Koppeltaal aangesloten zijn en vice versa. Een zorgaanbieder kan daarna in het behandelaarsportaal van zijn e-health leverancier de gekoppelde applicatie inzetten in een behandeling.”
“De cliënt die inlogt in haar cliëntportaal ziet de afgesproken applicatie klaarstaan en kan deze zonder opnieuw in te loggen opstarten. Alle activiteiten die de cliënt in de applicatie uitvoert worden teruggekoppeld aan het behandelportaal”, aldus Van Middendorp.
Stuurgroep
Financieel is de nieuwe ICT-taal mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, DSW, VGZ en Menzis.
De stichting heeft een stuurgroep van zorgaanbieders, e-health leveranciers, zorgverzekeraars en de vertegenwoordiger van VZVZ, die met het ook op het Landelijk Schakelpunt (LSP) veel interesse hebben getoond in dit initiatief. Recent is overeenstemming bereikt met branchevereniging GGZ Nederland en zal GGZ Nederland ook zitting nemen in het bestuur van stichting Koppeltaal.
—
Marc Veldhoven, Cor Calis en andere bestuurders die de HIMSS hebben bezocht in het kader van Heliview VIP studiereis, vertalen met hoofdredacteur Ruud Koolen en redacteur Philip van de Poel de HIMSS 2016-lessen naar de Nederlandse context. Komt u op 1 april naar Skipr Himss Highlights in Houten.