Vier van de tien zorgbestuurders vinden dat er bij de zorgverzekeraars ruimte is om te bezuinigen. Dit blijkt uit een trendonderzoek van beroepsorganisatie van zorgprofessionals VvAA onder ruim zestig bestuurders van ziekenhuizen en grote zorginstellingen en vijfhonderd eerste- en tweedelijnszorgverleners.
Vijf gemiddeld
De plannen van het huidige kabinet worden door de bestuurders en zorgverleners gewaardeerd met gemiddeld een vijf. Tweederde (67 procent) van de bestuurders denkt dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen, zoals het beperken van het verzekerde pakket, verhoging van het eigen risico en het terugbrengen van het aantal afdelingen spoedeisende hulp (SEH’s), leiden tot verslechtering van de bereikbaarheid van de zorg en de werkgelegenheid. Ruim de helft (57 procent) van de bestuurders denkt bovendien dat de betaalbaarheid van de zorg verslechtert en dat de innovatie onder druk komt te staan (54 procent).
Profiteren
Negenendertig procent van de bestuurders ziet niettemin voldoende mogelijkheden om te bezuinigen in de zorg. Daarbij richten ze de blik met name op de zorgverzekeraars. De bestuurders en zorgverleners (38 procent) zijn bovendien van mening dat de zorgverzekeraars van alle stakeholders financieel het meest profiteren van de stelselveranderingen.
Bureaucratie
Los van de bezuinigingen vormt bureaucratie volgens de geënquêteerden nog altijd de grootste bedreiging voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Dit neemt niet weg dat ze de huidige kwaliteit en toegankelijkheid van de Nederlandse zorg vooralsnog waarderen met gemiddeld een 7,3.
Verantwoordelijkheid
De zorgaanbieders voelen zelf ook de verantwoordelijkheid om op kosten te letten. Driekwart van de bestuurders voelt zich sterk verantwoordelijk om op de kosten te letten. Van de eerste- en tweedelijnszorgverleners voelt respectievelijk 61 en 67 procent een sterke verantwoordelijkheid. Gevraagd naar de mogelijkheden om binnen het eigen werkveld te bezuinigen, dan noemt 77 procent van de bestuurders het wegnemen van bureaucratie in de vorm van minder regelgeving en administratieve lastendruk als optie. Ook vinden bestuurders het terecht dat mensen die onnodig gebruikmaken van de gezondheidszorg een eigen bijdrage moeten betalen.