Zorgverzekeraar Achmea levert een financiële bijdrage aan onderzoek naar de uitkomsten van chirurgische kankerbehandelingen in Nederland. Toch is financiering van zulk onderzoek volgens Achmea geen zaak van individuele verzekeraars. Achmea pleit dan ook voor structurele financiering.
Audit
De Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) is twee jaar geleden begonnen met het vastleggen van resultaten van darmkankerbehandelingen. De registratie werd begin dit jaar uitgebreid met borstkanker, maag- en slokdarmkankerbehandelingen. Later dit jaar sluiten ook longkankerchirurgen zich bij de jaarlijkse audit aan. Achmea vindt dat kwaliteitsregistratie niet alleen een fundamenteel onderdeel moet zijn bij de behandeling van kanker, maar uiteindelijk ook bij andere behandelingen.
Fundamenteel
Volgens Olivier Gerrits, directeur zorginkoop van Achmea, sluit de audit aan bij het streven van zorgverzekeraars naar meer transparantie. Als zorginkoper wil Achmea weten wat de behandeling de patiënt heeft opgeleverd. “Zorgverleners hebben begin 2011 voor een negental operaties kwaliteitsnormen vastgesteld”, aldus Gerrits. “Bijvoorbeeld over het minimale aantal operaties per jaar en andere voorwaarden waar zij aan moeten voldoen om een operatie uit te voeren. Een prima initiatief om de zorg continu te verbeteren.”
Snel beschikbaar
Daarbij komt dat het DSCA-systeem medisch inhoudelijke informatie biedt. “De informatie wordt door artsen zelf geregistreerd en is daardoor snel beschikbaar”, stelt Gerrits. “Chirurgen kunnen dus meteen aan de slag met verbeteringen.”
Structurele financiering
Vooralsnog is Achmea medefinancier van het DSCA-systeem. “Maar iedereen heeft voordeel van het systeem, dus is het van groot belang dat hier structurele financiering voor komt”, aldus Gerrits.