De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) staat achter de kabinetsplannen in de uitgelekte Miljoenennota. GGZ Nederland en de belangenorganisatie van apothekers KNMP daarentegen voorzien negatieve effecten als de bezuinigingen ten uitvoer worden gebracht.
Ziekenhuizen
Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) staat achter de kabinetsplannen om de bekostiging van ziekenhuizen te veranderen: “In dat nieuwe systeem spelen zorgverzekeraars een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs van de zorg. De zorgverzekeraars hebben kort geleden, zonder overleg, bepaald dat de budgetten van de ziekenhuizen het komende jaar niet meer mogen groeien. Dat is tegen de afspraken, want we moeten over dergelijke zaken overleg plegen. Wij verwachten van minister Schippers dat ze de regie neemt bij dat overleg. We verwachten dat ze de verzekeraars aanspreekt en dat niet alleen aan ons overlaat.”
GGZ Nederland
GGZ Nederland: “De eerder aangekondigde bezuinigingen van bijna 600 miljoen euro op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn onverkort overgenomen in de miljoenennota 2012. GGZ Nederland vindt dat een zeer slechte zaak. Door de eigen bijdrage voor ggz-patiënten en de korting op het budget zullen een groot aantal patiënten niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daardoor zullen kosten op andere terreinen binnen en buiten de zorg flink stijgen. Het mijden van psychiatrische zorg kan bij sommige patiënten leiden tot meer overlast en gevaar voor de samenleving en dus meer kosten voor gemeenten en politie.”
Apothekers
KNMP, de belangenorganisatie van apothekers: “Patiënten moeten voor steeds meer medicijnen in de buidel tasten. Dat komt de samenleving uiteindelijk ‘zuur’ te staan. Maagzuurremmers, bijvoorbeeld, verdwijnen uit het pakket. Deze medicijnen voorkomen maagbloedingen en daarmee vervelende en dure ziekenhuisopnamen. Ook is de KNMP bezorgd over het snijden in de hulpprogramma’s voor stoppen met roken. Voor patiënten kan dat negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid.”
Ouderenbond ANBO
Ouderenbond ANBO: “ANBO is blij dat het kabinet inziet dat kwetsbare groepen, waaronder zorgbehoevende senioren en senioren met lage inkomens, extra koopkrachtondersteuning behoeven, om niet nog verder in financiële problemen te komen. Maar wij zijn er niet gerust op dat dit daadwerkelijk gaat lukken. De situatie van senioren en kwetsbare groepen vergt specifieke aandacht van de overheid. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en bovendien goedkoper. ANBO betreurt het dan ook dat dit kabinet mensen niet ondersteunt in het voorkomen van ziekten. Het kabinet kiest er juist voor aandoeningen die relatief weinig ongemak met zich brengen niet langer te vergoeden uit de basisverzekering. Dat leidt ertoe dat mensen pas laat bij de dokter komen, daardoor meer behandeling nodig hebben en dus duurder uit zijn. Positief is dat tegengaan van ouderenmishandeling een aandachtsgebied blijft.”