Als Nederlandse ziekenhuizen het Zweedse systeem van uitkomstregistratie toepassen, kan dit een besparing van 2,3 miljard euro opleveren. Dit constateert de Boston Consulting Group in het rapport Zorg voor Waarde.
Het Zweedse systeem kent voor circa tachtig behandelingen breed gedragen kwaliteitsindicatoren, met name gericht op de uitkomsten van medisch handelen. Deze meetlat maakt dat ziekenhuizen en artsen goede voorbeelden sneller navolgen. Een en ander resulteert in een lagere mortaliteit en minder heroperaties, tot soms wel zestig procent. Op grond hiervan constateert de Boston Consultancy Group dat navolging van het Zweedse model voor de Nederlandse ziekenhuiszorg een bezuiniging van 2,3 miljard euro kan opleveren. Bij gelijktijdige concentratie van zorg, kan dit bedrag zelfs oplopen tot 4,3 miljard euro.
Structurele aanpak
De bevindingen van de Boston Consultancy Group krijgen bijval van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS). Met het oog op het Kamerdebat rond het nieuwe te vormen Kwaliteitsinstituut voor de zorg, dat dinsdag wordt gehouden, roepen ze alle betrokken partijen op de kwaliteitsregistraties structureel mogelijk te maken. Sommige medisch specialismen hanteren weliswaar al kwaliteitsregistraties, maar een structurele aanpak en financiering ontbreekt nog.
Tempo
“Nu is de tijd rijp dat de registraties, samen met patiëntenverenigingen, ook verder worden uitgebouwd”, zegt Anemone Bögels, directeur van het NFK, op de site van de Orde. Ook de Orde wil tempo maken. “Het initiatief moet bij de beroepsgroep liggen, waarbij nauwe samenwerking met patiëntenorganisaties een essentiële schakel is”, zegt Marcel Daniëls, voorzitter Kwaliteit van de OMS. “Zo zijn kennis en draagvlak gewaarborgd. Financiële steun is wel noodzakelijk voor het opzetten en bijhouden van deze registraties, want zoals vaak gaan de kosten voor de baten uit.” Ook de NPCF laat zich bij monde van manager Keuze & eHealth Jacqueline Baardman positief uit over het Zweedse model.