Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, CDA, D66 en SGP wil dat het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) er toch komt. Ze willen dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) probeert de vastgelopen doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) vlot te trekken.
De partijen namen dinsdag een motie aan met die boodschap.
VVD, CDA en PvdA kaarten dat dinsdag aan bij het kabinet. De partijen willen voorkomen dat de zorgsector terugkeert ‘naar het papieren tijdperk’. Dat schrijft de Volkskrant.
Eerste Kamer
De wens van de Tweede Kamer staat haaks op die van de Eerste Kamer, die het EPD in april unaniem afwees. De Senaat verbood minister Edith Schippers (Volksgezondheid) toen “beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking” aan voortzetting van het EPD.
Infrastructuur
ICT-instituut voor de zorg NictiZ, verantwoordelijk voor de ICT van het project, maakte vorige week bekend af te zien van het operationeel houden van de infrastructuur voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Nictiz constateert dat er onvoldoende financiële garanties zijn voor een voortzetting van het particuliere Landelijk Schakelpunt (LSP), de motor van het Landelijke EPD. Daarmee is een doorstart het landelijke EPD van de baan.
Nadat de Eerste Kamer in april het wetsvoorstel voor het EPD had verworpen omdat zij twijfelt aan de veiligheid van het systeem, kwamen de koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten (KNMP, LHV, NHG, VHN en de NVZA) in actie. Vanuit het oogpunt van patiëntveiligheid wilden zij zich samen met NictiZ sterk maken voor het behoud van de EPD-infrastructuur.
Op 1 januari 2012 gaat de stekker uit het systeem. De patiëntgegevens van 9 miljoen Nederlanders zijn dan niet meer elektronisch uitwisselbaar op die manier.