De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat GGZ-instellingen vanaf volgend jaar geen cliënten meer opsluiten in de isoleercel. Dat heeft de inspectie donderdag bekendgemaakt.
Separeren terugdringen
De instellingen voor geestelijke gezondheidszorg hebben de afgelopen jaren geprobeerd het aantal keren dat cliënten gesepareerd worden, drastisch naar beneden te brengen. Uit onderzoek van de IGZ is gebleken dat dat niet is gelukt.
In Nederland worden jaarlijks zo’n 18.000 patiënten in de GGZ gesepareerd. Separeren wil zeggen dat cliënten afgezonderd worden van anderen. Er bestaan verschillende vormen van separeren: vrijwillig of onvrijwillig, voor kortere of langere tijd, begeleid of in eenzame opsluiting. Aan die laatste vorm wil de inspectie een einde maken.
24-uurs toezicht
De enige uitzondering hierop is als er 24-uurs toezicht is. Instellingen moeten er ook voor zorgen dat het isoleren zo kort als mogelijk duurt.
GGZ Nederland liet woensdag al weten dat de regels voor het gebruik van de isoleercel in psychiatrische instellingen vanaf volgend jaar strenger worden.
‘Nep-besluit’
Lea Bouwmeester van de PvdA reageert teleurgesteld: “Ze doen alsof eenzame opsluiting niet meer mag. Dat is niet zo. De echte boodschap is: eenzame opsluiting mag, als er maar een camera hangt. En 4 jaar geleden was al toegezegd dat eenzame opsluiting niet mocht, tenzij er een camera zou hangen. Dus, iedereen doet zijn plas en alles blijft zoals het was.”
Het is heel bar dat na vier jaar druk vanuit de Kamer, de isoleercel nog veel te vaak wordt gebruikt. ,,We zijn en blijven koploper opsluiten van Europa”, klaagt het Kamerlid.
‘Too little, too late’
De voorstellen die GGZ Nederland doet zijn volgens haar ’too little, too late!’; te gering en te laat dus bovendien. “Er zijn instellingen die het gebruik van de isoleercel tot nul hebben gereduceerd. Het kan dus wel, neem daar een voorbeeld aan”, aldus Bouwmeester. (ANP)
Community Vrijheidsbeperking
Discussier mee over dit onderwerp in de community Vrijheidsbeperking, in samenwerking met Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg