Het Radboud Reshape & Innovation Centre heeft drie nieuwe apps gelanceerd die patiënten helpen om meer regie over hun gezondheid te voeren. Het gaat om de apps MijnMedicatie, HealthTalk en MijnZorgBoek.
MijnMedicatie
Veel patiënten hebben een medicijnkastje of nachtkastje vol met medicatie, soms op voorschrift, soms op eigen initiatief. Door barcodes te scannen en de dosering in te voeren met de app Mijn Medicatie, verschijnt er een compact overzicht. Patiënten kunnen dit aan hun huisarts of apotheker tonen. Ook is er een app variant, waarmee dit medicatieoverzicht naar de huisarts, apotheek of familie kan worden gestuurd.
REshape HealthTalk
In de app HealthTalk is een groot aantal zinnen over gezondheid opgenomen die regelmatig in de spreekkamer bij een arts kunnen voorkomen. Deze zinnen zijn beschikbaar in diverse talen. Door een zin aan te klikken, draait het scherm automatisch om en wordt het aan de andere kant in de gekozen vreemde taal getoond. De app is niet alleen erg handig op reis, maar ook in de Nederlandse spreekkamers door de afschaffing van de tolkenvergoeding in de zorg.
REshape MijnZorgBoek
De MijnZorgBoek app is een handig digitaal notitieblokje, waarop patiënten kunnen bijhouden wat hen bezighoudt of opvalt aan hun gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hun gewicht, stemming en medicatieoverzicht. Met één druk op de knop mailen ze hun bevindingen aan de behandelend arts. MijnZorgBoek is een startapp die binnenkort uitgebreid wordt met diverse extra modules, zoals een beweegcoach. Voor de extra modules wordt onder meer samengewerkt met afdelingen van het UMC St Radboud en zorgverzekeraars.
De apps zijn geschikt voor iPhones en iPads. Er wordt gewerkt aan versies voor andere systemen waaronder Android en windows.
Patiënt als partner
Het Radboud Reshape & Innovation Centre is onderdeel van het UMC St Radboud. Het Centre houdt zich bezig met de omslag van zorg naar zorg 2.0 participatory healthcare’, in Nijmegen ook wel de ‘patiënt als partner’ genoemd. In 2010 bracht het Centre de eerste app uit voor www.aed4.eu, waarbij mensen de dichtstbijzijnde AED kunnen traceren. Deze app is inmiddels meer dan 50.000 keer gedownload en is beschikbaar voor veel systemen.