“Gezondheid is en blijft een individuele zaak. Maar dat laat onverlet dat individuele problemen vanzelf een collectief probleem worden als voldoende mensen er last van hebben.”
Verdubbeling
Dit schrijft Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, in het boek ‘Diagnose Diabetes 2025’. Wientjes raakt hier aan een interessant vraagstuk. Want wanneer wordt een individueel probleem een collectief probleem?
Neem nu diabetes. Deze chronische ziekte grijpt snel om zich heen. In 2025 hebben naar verwachting ruim 1,4 miljoen Nederlanders met diabetes te kampen. Dat is 8,4 procent van de bevolking. Bijna een verdubbeling ten opzichte van 2007, toen slechts 4,6 procent van de Nederlandse bevolking diabetes had.
Collectief probleem
Me dunkt dat dit een probleem is. Wientjes, uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander van 2011, heeft helemaal gelijk; dit is geen individuele zaak meer. Diabeteszorg is niet gratis. Bovendien zijn mensen met diabetes minder productief op de arbeidsmarkt. Dat heeft gevolgen voor de gehele economie. En daarmee is het probleem dus collectief geworden.
Dit roept vele vragen op. Hoe houden we al deze mensen betrokken op de arbeidsmarkt? Hoe zorgen we ervoor dat het aantal mensen met diabetes niet nóg verder groeit? Hoe houden we diabeteszorg zo goed en toegankelijk mogelijk, terwijl we voorkomen dat de kosten de pan uit rijzen?
Uniek samenwerkingsproject
Deze vragen zijn van het grootste belang, ook voor werkgeversorganisaties. Daarom heeft Wientjes deelgenomen aan ‘Diagnose Diabetes 2025’, het unieke en visionaire samenwerkingsproject van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). De NDF heeft honderd toonaangevende hoofdpersonen op het gebied van diabetes bij elkaar gebracht. Nooit eerder is zoveel kennis en expertise bijeen gebracht. Niet alleen mensen uit het zorgveld, maar ook het mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap, de overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties waren erbij betrokken. Al deze belangrijke spelers hebben samen geprobeerd één vraag te beantwoorden: hoe ziet de diabeteszorg eruit in het jaar 2025? Op 30 maart presenteert de NDF de resultaten van het samenwerkingsproject en het boek ‘Diagnose Diabetes 2025’. Hierin staan alle conclusies samengevat.
Opties voor de toekomst
Op basis van de aanbevelingen van al deze partijen zijn meerdere beleidsopties uitgedacht voor de toekomst. De speciaal samengestelde Diabetes Rekenkamer heeft alle cijfers doorgerekend. En dit zijn nog maar enkele van de beschouwingen die uit dit project zijn voortgekomen.
Inge de Weerdt
Directeur Nederlandse Diabetes Federatie