Een week lang ben ik te gast bij high tech-bedrijven en zorgaanbieders in Silicon Valley. In een dagelijks blog op Skipr bericht ik over de nieuwste technische ontwikkelingen. Behalve groot enthousiasme mag u kanttekeningen verwachten. Technologie is en blijft een middel om de zorg te verbeteren en nooit een doel op zich.
Van Apple naar Quantified Self
Silicon Valley is bekend van alle high tech-bedrijven zoals Facebook, Google, Apple en WhatsApp die daar hun oorsprong kennen. En van zorggiganten zoals KaiserPermanente en UCSF die er gevestigd zijn. Recent besteedde De Wereld Draait Door University er maar liefst drie uitzendingen aan. Maar in Silicon Valley bij San Fransisco zijn niet alleen high tech-bedrijven op het gebied van telecom en entertainment te vinden. Er vindt momenteel een ware (r)evolutie plaats van technologische doorbraken in de gezondheidszorg. Denk aan e-health en actieve monitoring van de eigen gezondheid, ook wel Quantified Self genoemd.
Wederzijdse kennisuitwisseling: wat speelt in Nederland?
Veel van deze ontwikkelingen zijn interessant voor Nederland. In een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Consulaat en AgentschapNL vindt kennisuitwisseling plaats tussen bedrijven en zorgorganisaties uit beide landen. In dit project participeer ik, met als doel kennis en kunde uit de States naar Nederland te halen en te integreren in e-health ontwikkelingen hier. Tegelijkertijd blijken Amerikanen – hoe verrassend ook -, Nederlandse zorgvernieuwingen op de voet te volgen.
Inspiratie: Doctor in a Box en Alivecor
Komende week neem ik deel aan de Columbusreis, een initiatief van het Nederlandse zorgadviesbedrijf RediC. Parallel aan de reis, zal ik Amerikaanse samenwerkingspartners van Focus Cura bezoeken. Op deze manier hoop ik geïnspireerd te raken door ontwikkelingen die voor de Nederlandse gezondheidszorg van belang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Doctor in a Box’ van het bedrijf Scanadu waarmee complete metingen via de smartphone gedaan kunnen worden met een Startrek-achtige Tricorder. En ook bijvoorbeeld Alivecor dat wij samen met zorgorganisatie Sensire en Medisch Callcenter MooiZo testen voor toepassing in onze thuismeetApp voor ECG-monitoring.
Technische vernieuwingen, energie en ondernemerschap
Tijdens de reis gaat het me niet alleen om technische vernieuwingen. Het gaat me ook om de energie. De sfeer. Het ondernemerschap dat in San Francisco te vinden is. Een dynamiek waarvan ik hoop dat we die, al is het maar een klein beetje, mee kunnen nemen naar Nederland. Een dynamiek waarin veranderingen worden omarmd en waarin de patiënt ZELF de regie pakt over de zorg. Soms noodgedwongen; soms omdat het kan. Steeds vaker ook omdat er een klimaat ontstaat waarin dokters, zorgverleners en patiënten samen kijken naar de verbetering van de zorg op een menswaardige en gastvrije manier. Een samenspel dat tijdens mijn promotieonderzoek De e van e-health zo belangrijk is gebleken en waarin ze in de VS naar ik begrepen heb, een stuk verder zijn dan Nederland.
Als het liveblog verschijnt, lig ik even te slapen
Kortom, een reis met meerdere kanten. Om mijn ervaringen te delen maar ook om gezamenlijk een blik in de toekomst te werpen, zal ik als gastblogger komende week op Skipr een dagelijks ‘liveblog’ bijhouden (met inachtneming van 9 uur tijdsverschil). Ik probeer daarin alle voornoemde kanten te belichten. En ik beloof niet alleen met een ‘roze’ bril te kijken maar ook de risico’s en kritische geluiden rondom technologie die ik eventueel tegenkom te belichten. Want technologie is en blijft een middel om de zorg te helpen verbeteren; het mag nooit doel op zich zijn.
Bent u benieuwd naar speciale dingen uit Silicon Valley? Laat het me de komende dagen weten via @DaanDohmen en ik probeer er in mijn reis en de blogs op terug te komen!
Daan Dohmen, algemeen directeur van Focus Cura Zorginnovatie
Dr. ir. Daan Dohmen spreekt op 21 juni 2013 tijdens het Skipr congres eHealth, Innovatie en Bedrijfsvoering over de nieuwste innovaties in eHealth. Zie hier het programma en inschrijving.