De Nederlandse medische wetenschap staat internationaal hoog aangeschreven. Dat is te merken aan bladen als The Lancet, BMJ of The New England Journal of Medicine. Het is altijd fijn om te zien dat daar regelmatig Nederlandse bijdragen verschijnen.
Noodklok
Maar laatst sloeg Nederland een minder mooi figuur. In The Lancet van 9 december 2011 stond een ingezonden brief van internationaal gezaghebbende wetenschappers over het Nederlands beleid op het gebied van rookontmoediging. Een groot aantal befaamde wetenschappers, zoals Robert West, John Britton en Geoffrey T. Fong, sloeg daarin gezamenlijk de noodklok. En hun boodschap was niet mals.
Versoepeling rookverbod
“Can the Dutch Government really be abandoning smokers to their fate?”, zo vragen de ondertekenaars zich verbijsterd af. Ze sommen het beleid van het huidige kabinet op. Medicatie om te stoppen met roken wordt niet langer vergoed. Het rookverbod in cafés wordt versoepeld. Het expertisecentrum voor tabakspreventie STIVORO dreigt te worden opgeheven. En dat terwijl Nederland relatief veel rokers kent. De Nederlandse regering zou dus juist meer in plaats van minder energie moeten steken in rookontmoediging, aldus de internationale wetenschappers.
Engeland
De vergelijking met Engeland, het land van oorsprong van The Lancet, is snel gemaakt. De Engelse regering is niet minder liberaal dan de Nederlandse, maar toch hoor je vanuit Londen geen loze praatjes over betutteling. Nee, Engeland erkent de dodelijke effecten van roken en voert een keihard anti-tabaksbeleid.
Woede
Nederland mag hier een voorbeeld aan nemen. De woede is voelbaar bij de schrijvers in The Lancet. Hun laatste zin luidt: “Every death that ensued would not just be the responsibility of the tobacco industry, which continues to promote its lethal product, but also of every politician in the Dutch Government who chose to look the other way and allow it to happen.”
Harde woorden
Harde woorden. En het is niet de eerste keer dat Nederland internationaal in zo’n slecht licht wordt gezet. Ook het medisch tijdschrift BMJ berichtte onlangs uitgebreid over het zwakke rookontmoedigingsbeleid van de Nederlandse regering (“Dutch health minister is quizzed about ‘intensive’ contact with tobacco industry”, British Medical Journal, 3 november 2011).
Laten we hopen dat Nederland niet nog vaker op zo’n negatieve wijze in het internationale wetenschappelijke nieuws komt. Er is maar één manier om daarvoor te zorgen. Het heilloze tabaksbeleid van deze regering moet anders.
Prof. dr. Onno van Schayck
Voorzitter van het Partnership Stop met Roken