Enschede stevent dit jaar af op een tekort van 14,4 miljoen euro op het zorgbudget. Daarvan is negentig procent te wijten aan kortingen van het Rijk op budgetten voor jeugdzorg, Wmo en werkgelegenheid. De gemeente wil dat de Tweede Kamer ingrijpt, melden lokale media.
De gemeente kreeg in december 2016 te horen ten onrechte geld te krijgen voor jeugdzorg- en Wmo-cliënten die eigenlijk binnen de regeling voor langdurige zorg (Wlz) vallen. Het Rijk trok hierop direct 8,5 miljoen euro op de budgetten in.
“Maar zonder namen van cliënten die onder die Wlz zouden vallen,” aldus wethouder van financiën Eelco Eerenberg. “De gemeente heeft geprobeerd om cliënten, waarvoor de gemeente onterecht geld zou hebben gekregen, op te sporen. Dat is niet gelukt. Ondertussen moeten facturen voor jeugdhulp en zorgbegeleiders wel betaald worden.”
Signaal
Enschede wil een “duidelijk signaal afgeven aan Den Haag, het liefst naar de onderhandelingstafel van het nieuwe kabinet”, zegt zorgwethouder Jurgen van Houdt. “We krijgen twaalf procent te weinig geld voor zorgtaken die wij moeten uitvoeren.”