Accreditatie wordt een verplichte vereiste voor lidmaatschap van de NVZD. Dit heeft de beroepsvereniging voor bestuurders in de zorg op donderdag 13 april bekendgemaakt.
Een georganiseerde beroepsgroep staat voor haar eigen kwaliteit en bouwt aan vertrouwen van de buitenwereld, aldus NVZD-voorzitter Paul van der Heijden in een persbericht. “Hierbij past dat leden van de beroepsgroep zich langs de lat van de beroepsnormen laten leggen. En dat de beroepsgroep consequenties verbindt aan het niet-voldoen aan de beroepsnormen.”
Vorig jaar liet Thom de Graaf, voorzitter van de accreditatiecommissie van de NVZD, nog weten geen voorstander te zijn van een verplichte accreditatie voor zorgbestuurders. Hij reageerde hiermee op een pleidooi van minister Schippers van Volksgezondheid voor een verplicht accreditatietraject. “Ik hoop dat de minister zo verstandig is om de druk er niet al te hoog op te leggen. Want als Den Haag dit verplicht gaat stellen, dan wordt het een formeel momentje, waarbij de bestuurder z’n toetsje moet halen”, zei oud-minister De Graaf toen in Lucide.
Openbaar
NVZD begon in 2013 met het accreditatietraject, waarmee de NVZD wil bijdragen aan de kwaliteit en legitimiteit van het zorgbestuur in Nederland. Sinds dit jaar is er een openbaar online register, waarin alle geaccrediteerde zorgbestuurders zijn terug te vinden.
Tijdens het accreditatieproces voeren onafhankelijke auditoren gesprekken met de zorgbestuurder en toetsen hen aan de norm: werkt de bestuurder actief aan vakontwikkeling en beschikt hij of zij over zelfreflectief vermogen? Het advies van de auditoren wordt voorgelegd aan de accreditatiecommissie, die in overleg bepaalt of de accreditatie aan een bestuurder wordt toegekend, of niet.
Huidige leden krijgen tot 1 januari 2020 de tijd om aan het nieuwe lidmaatschapscriterium te voldoen.