Ambulancemedewerkers in Groningen sturen de patiëntgegevens alvast vooruit als zij met een spoedrit naar de SEH of Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis gaan. Dankzij een koppeling met het ziekenhuisinformatiesysteem kan het medisch personeel zich beter voorbereiden op de aankomende spoedpatiënt. Ze kunnen alvast hartfilmpjes of foto’s bekijken en weten in realtime tot op de minuut nauwkeurig wanneer een patiënt arriveert en met welke urgentie.
Dit meldt het Martini Ziekenhuis op haar website. Het ambulancepersoneel hoeft dus geen fax meer te sturen of een papieren formulier mee te geven bij de overdracht van de patiënt. Daarnaast hoeft het ziekenhuis geen gegevens meer handmatig toe te voegen aan het ziekenhuisdossier.
Beveiligd
De digitale overdracht van patiëntgegevens is door samenwerking van Ambulancezorg Groningen en het Martini Ziekenhuis tot stand gekomen. De gegevens via een beveiligde verbinding worden verstuurd, waardoor de privacy van de patiënten is gewaarborgd. Dat gaat via een BSN-controle in de ambulance.
Brandwonden
Vooral voor het brandwondencentrum is de koppeling handig. Zo kunnen artsen in het ziekenhuis alvast zien om welke graad verbranding het gaat en hoe groot de brandwond is. Andersom kunnen zij het ambulancepersoneel instructies geven voor behandeling onderweg.