AppleMark
In navolging van Zilveren Kruis gaan ook zorgverzekeraars VGZ, DSW, ONVZ en De Friesland de e-health-toepassing HartWacht vergoeden. Initiatiefnemer Cardiologie Centra Nederland (CCN) voert bovendien gesprekken met ziekenhuizen om de telecardioloog op meer plekken aan te bieden.
Tijdens de Europese eHealth Week in 2016 maakten de betrokkenen al bekend dat Zilveren kruis HartWacht ging vergoeden. De contracten met de vier nieuwe verzekeraars zorgen voor een forse opschaling, volgens operationeel directeur Cecile Goldman van CCN: “Door de nieuwe contracten kunnen we HartWacht vanaf vandaag aanbieden aan duizenden patiënten.” Volgens haar kunnen dat er nog veel meer worden als ook Menzis en CZ besluiten om HartWacht te vergoeden. Met die twee zorgverzekeraars zijn nog gesprekken gaande.
Met het vergoeden van HartWacht laten de betreffende zorgverzekeraars zien dat ze willen investeren in vernieuwing, stelt Goldman. “We zitten met HartWacht nog in de eerste fase, waarin het toetsen van de verwachtingen omtrent telemonitoring een belangrijk onderdeel vormt. Ook wat dat betreft is de steun van de zorgverzekeraars goed nieuws. Want hoe meer patiënten wij aansluiten, hoe sneller we effecten op grotere schaal kunnen aantonen.”
Op afstand gemonitord
Met HartWacht worden hartpatiënten doorlopend op afstand gemonitord. Met de cVitals app, ontwikkeld door FocusCura, meten patiënten thuis zelf vitale waarden. De metingen worden automatisch doorgestuurd naar CCN en worden bovendien meteen aan het online medisch dossier van de patiënt toegevoegd. Artsen en verpleegkundigen kunnen afwijkende waarden snel signaleren en de patiënt en de huisarts adviseren. Patiënten hoeven minder vaak, of zelfs helemaal niet meer, voor controles of metingen naar het ziekenhuis te komen.
Op dit moment kunnen patiënten voor HartWacht nog alleen terecht bij CCN, maar als het aan Cecile Goldman ligt, komt daar snel verandering in. “Op dit moment voeren we gesprekken met verschillende ziekenhuizen en huisartsen om HartWacht ook buiten onze eigen locaties aan te bieden. Wij monitoren de patiënten dan namens de behandelend arts. Schaalbaarheid is een belangrijke succesfactor voor zorg op afstand en op die manier hoeft niet elk ziekenhuis het wiel opnieuw uit te vinden.”