Het volgende kabinet moet regelen dat zorg voor mensen met een beperking wordt gezien als een voorwaarde om mee te doen aan de samenleving. Dit was de bedoeling van de decentralisaties, maar in werkelijkheid leiden alle hervormingen ertoe dat mensen juist minder meedoen.
Dit zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in). Mensen met een beperking hebben volgens haar ondersteuning, goede woningen en toegang tot arbeid nodig. Maar doordat onder meer de Participatiewet, de nieuwe Wajong, de Wmo, de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet tegelijkertijd zijn ingegaan en niet op elkaar aansluiten, leiden de hervormingen eerder tot minder dan meer meedoen. “Wij vinden dat de overheid echt een verantwoordelijkheid heeft om al die wetten goed op elkaar te laten passen. Daarin heeft het volgende kabinet reparatiewerk te doen.”
Mensen met een beperking moeten centraal staan in het gesprek over hun eigen leven, zegt Soffer. Ieder(in) is volgens haar pas tevreden op het moment dat zorg en ondersteuning werkelijk persoonsvolgend zijn. Soffer denkt dat als mensen met een zorgvraag echt goed en passend ondersteund worden, dat veel minder geld kost. Want ze kunnen dan bijvoorbeeld werken en hoeven niet op peperdure voorzieningen te wachten. Ook kunnen kosten worden voorkomen door mensen op tijd de juiste ondersteuning te geven.
‘De zorg eindigt bij mensen’
De overheid zegt wel steeds dat de patiënt centraal staat, maar volgens Soffer is dat niet zo. Ze wijst op de manier waarop de zorg georganiseerd wordt: er is eerst allemaal gedoe met contracten, inkopen en allerlei procedures. “De zorg begint helemaal niet bij mensen, maar eindigt bij mensen”, zegt ze. “Het begint nooit met de vraag: wat heeft iemand nodig aan zorg en ondersteuning om zijn leven zo te kunnen leiden zoals hij dat wil en kan?”
—
Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>