Honderden medewerkers van Alrijne ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn zouden als gevolg van de hoge werkdruk ziek thuis zitten of zijn vertrokken, volgens Omroep West. Alrijne laat in een reactie weten dat dit niet klopt: er zijn zestig medewerkers ziek.
De oorzaak van problemen zou liggen in de fusie tussen het oude Diaconessenhuis Leiden en de Rijnland ziekenhuizen. De regionale omroep baseert zich op gesprekken met medewerkers en ex-medewerkers van het ziekenhuis die anoniem willen blijven. Volgens hen eisen grote cultuurverschillen, gebrekkige communicatie, hoge werkdruk, verhuizingen en verbouwingen, een nieuw patienteninformatiesysteem, een griepgolf en een tijdelijk gesloten OK-complex in Leiden hun tol. De werkdruk zou “enorm” zijn.
Alrijne
Alrijne reageert op de berichtgeving van Omroep West in een verklaring op de eigen website. De raad van bestuur (rvb) ontkent dat er honderden mensen ziek thuis zitten of vertrokken zijn. Het zou gaan om zestig zieke medewerkers. Dit brengt het ziekteverzuim bij Alrijne op 5 procent, oftewel 0,5 procent boven het landelijk gemiddelde. “Dat vinden we ook vervelend. Er zouden achteraf dingen anders hebben gekund, maar de fusie is goed verlopen”, zegt rvb-voorzitter Ron Treffers.
Het ziekenhuis laat weten momenteel veel flexibiliteit te vragen van de medewerkers, om de tijdelijke sluiting van het OK-complex in Leiden te ondervangen. Het ziekenhuis opereert patiënten op de locaties Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. “In alles stellen de medewerkers van Alrijne de zorg voor de patiënt voorop.”
Hogere werkdruk
Alrijne erkent dat de gevolgen van de fusie, zoals de concentratie van delen van de klinische zorg en de invoering van één patiëntendossier, hebben geleid tot een hogere werkdruk. “Maar ook ziekenhuizen die niet gefuseerd zijn hebben vergelijkbare problemen.” Gedacht kan worden aan de huidige griepgolf en de 20 procent extra toeloop van met name kwetsbare ouderen op de Spoedeisende Hulp.