BDIaktuell Ausgaeb 5/2015 Seite 9 Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) *** Local Caption *** (c) pogonici / fotolia.com
De helft van de top-10 organisaties in de VVT-sector staat financieel onder druk. De zwaardere, intramurale zorgverlening loont financieel nauwelijks, het beste presteren de zorgorganisaties die minder complexe zorg met verblijf aanbieden. Dit blijkt uit een benchmark van Adstrat van de jaarrekeningen van de tien grootste thuiszorgorganisatie in Nederland.
Volgens Adstrat is de financiële situatie onder grotere zorgorganisaties “niet florissant”. Uit de benchmark komt naar voren dat maar liefst vier à vijf van de tien organisaties in de benchmark zich financieel in een zorgwekkende situatie bevonden in 2015, het jaar waarop Adstrat zich baseert. Het bedrijf verwacht dat het beeld over de financiën vorig jaar niet is gewijzigd en noemt de vooruitzichten voor 2017 “niet veel anders”.
Belangrijke aandachtsgebieden voor de grote zorgorganisaties zijn het bedrijfsresultaat, de schuldsituatie en de liquiditeitspositie. Gemiddeld bedraagt het bedrijfsresultaat 0,9 procent. Drie van de tien grotere zorgorganisaties schreven rode cijfers. Als voorzieningen worden genormaliseerd, lijdt zelfs de helft verlies, waaronder Careyn, Laurens, Amstelring en Aafje.
Betere financiële huishouding
De benchmark laat zien dat de zorgaanbieders die het goed doen, vooral een betere financiële huishouding hebben door minder vastgoed en daarmee lagere huisvestingslasten, rentekosten en schulden. De best presterende organisatie is Buurtzorg Nederland, dat een bedrijfsresultaat van 3,6 procent heeft en schuldenvrij is.
De totale schuld van de top-10 bedroeg 490 miljoen euro met 21 miljoen aan rentelasten. Twee zorgorganisaties waren schuldvrij. De top-10 thuiszorgorganisaties, waaronder Careyn, Buurtzorg en Kwadrantgroep, realiseerde in 2015 een omzet van gezamenlijk 2,5 miljard euro en boden circa 35 duizend voltijdsbanen.
De resultaten van de organisaties liggen ver uit elkaar. Gemiddeld bedroeg het bedrijfsresultaat weliswaar 0,9 procent, maar de bandbreedte varieerde van -7 procent en 3,6 procent. Gemiddeld realiseerde een VVT-organisatie een operationeel rendement van 2,8 procent.
Verschillen
“De thuiszorgsector bevindt zich al jaren in een turbulente omgeving met veranderingen in onder meer financiering en vergoedingen die impact hebben op de financiële performance”, schrijft Adstrat in een toelichting. De uitkomsten maken duidelijk dat de verschillen in de financiële positie groot zijn. Daarbij variëren de instellingen sterk in hun dienstenmix met complexere, intramurale zorg en lopen de kostenstructuur en schuldpositie aanmerkelijk uiteen.
Gérard Brockhoff, partner bij Adstrat: “Opvallend in de benchmark is dat aanbieders van lichtere zorg financieel gezonder zijn dan meer intramurale zorgverleners. Hoe zwaarder de zorg, hoe zwakker de bedrijfsperformance. Klaarblijkelijk kunnen de hogere intramurale tarieven steeds minder de hogere personeels- en huisvestingslasten van verblijf compenseren. Een duurzaam gezonde financiële positie vereist betere marges voor zwaardere zorg door een verdere portfolio- en tariefoptimalisatie en kostenbesparing.”
Volgens Adstrat onderstreept de benchmark “wederom” dat veelgebruikte benchmarkgemiddelden voor de zorgsector kritisch moeten worden bekeken en dat op organisatieniveau rekening moet worden gehouden met het businessmodel met het diensten- en vastgoedportfolio.