puzzle in pieces
De acute zorg in Amsterdam is “vastgelopen” door capaciteitsproblemen, doorgeschoten concurrentie en gebrek aan onderlinge afstemming. Dat stelt bestuursvoorzitter Hans van der Schoot van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Om de problemen op te lossen moet er wat hem betreft een integraal Deltaplan voor de acute zorg komen.
Van der Schoot uitte zijn zorgen tijdens het Nationaal Zorgdebat dat op 21 januari in Amsterdam werd gehouden. “Wat ons betreft is de acute zorg in Amsterdam vastgelopen”, aldus Van der Schoot. “SEH’s zitten vaak te vol, er is vaak te weinig mogelijkheid om acute patiënten op te nemen. Ook veel verloskundige patiënten zijn te lang op zoek zijn naar een plek om te bevallen.”
Het OLVG met locaties Oost en West moest in 2016 al ruim 1200 zwangeren weigeren, een verdubbeling met eerdere jaren. “Het OLVG moest in 2016 gemiddeld honderd keer per maand nee zeggen”, aldus Van der Schoot. Het zoeken van alternatieve verloskundige plekken verloopt moeizaam. “Verzekeraars kunnen natuurlijk niet dubbel of voor de concurrent betalen, dus dat is eindeloos onderhandelen.” Blijkens cijfers van het Parool steeg ook bij het AMC en het VUmc het aantal weigeringen fors en wel van zo’n 7 procent in 2015 naar 20 procent eind 2016.
Geen afstemming
Aanleiding voor de problemen rond de acute verloskunde is volgens Van der Schoot is de sluiting van de afdeling verloskunde van het MC Slotervaart in december 2015. Maar de werkelijke oorzaak ligt in wat Van der Schoot ziet als de “doorgeschoten markwerking” in de zorg. “Niet alle onderdelen van de zorg lenen zich voor marktwerking”, stelt Van der Schoot. “We zijn doorgeschoten richting verplichte concurrentie. Verzekeraars moeten concurreren en komen dus niet tot een samenhangende regionale visie. Dus de capaciteit van de verschillende aanbieders is niet goed op elkaar afgestemd en zeker niet op wat de patiënt wil.”
Deltaplan
De oplossing is wat Van der Schoot een betreft een deltaplan voor de acute zorg dat door aanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk wordt gedragen. “Er is behoefte aan regionale regie. We moeten ook veel meer met elkaar om de tafel om informatie over die beperkte infrastructuur van de acute zorg uit te wisselen en te kijken waar de pieken en dalen zitten. Zo kunnen we ook zien of de contractering met verzekeraars misschien moet worden uitgebreid.”
In de huidige situatie blijft dergelijke afstemming uit, uit angst voor ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wat Van der Schoot betreft worden verzekeraars en aanbieders dan ook wettelijk verplicht om samen te werken.
Om de meest nijpende problemen rond de acute verloskunde op te lossen is een werkgroep opgezet die werkt aan een systeem waarbinnen ziekenhuizen aangeven hoeveel verloskamers leeg zijn. Daarnaast bouwt Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen nieuwe verloskamers. Ook het OLVG heeft ruimte om dit jaar iets uit te breiden, meldt Het Parool.
In dezelfde krant laat Zilveren Kruis als grootse verzekeraar in de hoofdstad dat er met de Amsterdamse ziekenhuizen voor afgelopen en dit jaar voldoende ruime afspraken zijn gemaakt. “Wat andere verzekeraars hebben gedaan weten wij natuurlijk niet”, laat een woordvoerder in Het Parool weten.