De meerderheid van de politieke partijen is voorstander van verlaging van de administratieve lastendruk in de zorg. Dit bleek zaterdag tijdens het debat ‘Politieke Keuzes in de Zorg’ van ‘Het Roer Moet Om’ en het Platform NieuweZorg.
De stelling ‘Mijn politieke partij gaat door aanpassing van de wet- en regelgeving zorgen voor 50 procent reductie van de administratieve lasten’ kan rekenen op instemming van PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, SGP, SP, D66 en 50Plus. De PVV was uitgenodigd, maar zegde af. De vertegenwoordigers van de politieke partijen vinden een halvering weliswaar fors, maar ze zeggen zich wel in te willen zetten voor een flinke vermindering. VVD-Kamerlid Arno Rutte is de enige met een afwijkende mening: volgens hem kan een reductie van de lastendruk niet alleen worden bereikt door de wet- en regelgeving aan te passen.
Meerdere politici zijn voorstander van het wegnemen van concurrentie tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars, ten faveure van meer samenwerking. Om dit mogelijk te maken, stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voor de mededingingswet aan te passen. GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver haalt het voorbeeld aan van een zorginstelling, waarvan de directeur een Excel sheet toonde met wel vijftien tabbladen van de verantwoordingseisen die zorgverzekeraars stellen om geld uit te keren voor geleverde zorg. “We moeten voorkomen dat zorgverzekeraars op deze manier met elkaar concurreren”, aldus Klaver.
Schrapwet
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij stelt voor om een schrapwet in te voeren, zodat er “gewoon” regels geschrapt kunnen worden. “Stop met het gestolde wantrouwen en geef meer vertrouwen aan zorgprofessionals”. Hierop reageert SP-Kamerlid Renske Leijten, bedenker van het Nationaal Zorgfonds, dat ze de zorgverzekeraars als eerste wil schrappen. Hiermee krijgt ze de handen van de andere politici niet op elkaar, die ook al niet warmlopen voor het Zorgfonds.
D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei geen voorstander te zijn van het schrappen van alle regels, bijvoorbeeld met betrekking tot kwaliteit. “We willen dat degene die baat heeft bij een bepaalde therapie die ook krijgt, en wie er geen baat bij heeft niet. Dan kunnen we alleen te weten komen als we kwaliteit blijven registreren.”