Het Radboudumc heeft tussen 2012 en 2017 de verspilling van voedsel weten terug te brengen van 40 naar 11 procent. Het umc deed dit met hulp van het FoodforCare-programma.
FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten (AYA’s), het Radboudumc en Maison van den Boer. De gerechten binnen FoodforCare zijn speciaal ontwikkeld met verse ingrediënten en bevatten voedingsstoffen die voor de individuele patiënt en zijn of haar herstel belangrijk zijn.
Het Radboudumc zette in de periode van 2012-2014 al een grote stap in het terugdringen van voedselverspilling, van 40 naar 25 procent. De daling wordt met name veroorzaakt doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per dag kleinere gerechtjes worden aangeboden.
Voedingswaarden
In het FoodforCare-programma spreekt de patiënt een speciaal hiervoor opgeleide voedingsassistent. De patiënt kiest ter plekke waar hij zin in heeft. Dat voorkomt verspilling. Bovendien wordt kennis opgebouwd door registratie van alle gerechten. Hierbij wordt zowel inzichtelijk wat de populaire gerechten zijn als ook wat de daadwerkelijke intake is qua voedingswaarden.
Op dit moment wordt FoodforCare op alle 21 afdelingen van het Radboudumc en in het Amalia kinderziekenhuis aangeboden. Het concept wordt wetenschappelijk onderzocht om te evalueren of FoodforCare ook bijdraagt aan optimale voedingsinname De eerste resultaten volgen nog.