The manual scanner of bar codes in man hand
Met de invoering van gestandaardiseerde barcodes is het registreren en volgen van orthopedische implantaten veiliger en gemakkelijker geworden. Dat stellen de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) en GS1 Nederland naar aanleiding van de invoering van GS1-barcodes in de orthopedie.
De geautomatiseerde werkwijze vermindert de administratieve lastendruk en voorkomt typefouten. “Het handmatig overnemen van informatie, zoals productidentificatie en lotnummer, is erg foutgevoelig”, zegt Esther Peelen, sectormanager ziekenhuizen GS1 Nederland. “De fabrikant brengt deze informatie op de verpakking aan in tekstvorm en in een barcode. Het medisch personeel legt deze informatie nu met één simpele scan vast bij de patiënt. Dit zorgt voor transparantie en hierdoor voor een enorme verhoging van de patiëntveiligheid.”
De geautomatiseerde werkwijze moet de orthopedische sector bovendien in staat stellen de groeiende stroom patiënten te helpen. Doordat mensen langer leven, groeit de behoefte aan nieuwe heupen en knieën. “De groeiende vraag naar orthopedische zorg vraagt om een kwalitatief betrouwbare gegevensbron”, zegt Geke Denissen, manager LROI. “Dit kan alleen maar als zorgprofessionals honderd procent kunnen vertrouwen op informatie die is geregistreerd. Met één druk op de knop kan een orthopedisch chirurg informatie over een implantaat in een patiënt opvragen.”
Traceerbaarheid
De LROI registreert sinds eind november orthopedische implantaten door het scannen van GS1-barcodes, een veelgebruikte internationaal erkende barcode. Op deze manier wordt de productinformatie door een simpele scan automatisch in het register verwerkt. Met bijna 60.000 registraties per jaar is het identificeren van een prothese een belangrijke randvoorwaarde. Inmiddels zijn 290.000 heupprothesen en 225.000 knieprothesen in het register opgenomen. Het zorgt voor inzicht in de kwaliteit van orthopedische zorg en voor een volledige traceerbaarheid van geïmplanteerde prothesen.