Elk jaar worden er miljarden euro’s in de zorg verspild. Dat komt doordat niemand weet waar het geld precies naartoe gaat.
Dit zeggen Willem Wansink en Eeke van der Veen in hun boek De burger de baas. Zelfs minister Schippers kan volgens hen niet exact aangeven waar de 74,6 miljard euro aan worden besteed die in 2016 indirect op haar begroting staan. De minister is zich er ook van bewust dat het bijna onmogelijk is om patiënten vooraf inzicht te geven in de kosten van een behandeling. De Consumentenbond, die een onderzoek deed onder bijna honderd ziekenhuizen, werd in 2014 evenmin veel wijzer van de antwoorden op de vraag wat een veelvoorkomende behandeling kost.
Ingewikkelde regels
Aan de ene kant wordt deze stroperigheid volgens Wansink en Van der Veen veroorzaakt door de vele ingewikkelde regels, de uitdijende bureaucratieën van administrateurs en toezichthouder en door falende declaratiesystemen. Artsen snappen vaak weinig van de rekeningen, de patiënt haakt sowieso af, als die ooit een rekening te zien krijgt. Daar komt bij dat facturen vaak pas jaren later worden ingediend bij de zorgverzekeraars. Daardoor is het lastig te achterhalen waarvoor moet worden betaald. Bovendien hebben de zorgverzekeraars het voor het zeggen, in elk geval in de beeldvorming.
Veiligheid
Er wordt ook veel geld over de balk gesmeten door allerlei niet gebruikte medicijnen, verbandmateriaal of bijvoorbeeld incontinentieluiers weg te gooien. De apotheek neemt ongebruikte medicijnen niet terug, of ze worden vernietigd. Pure verspilling, al is dit bedoeld om de veiligheid te dienen.
Kennis
Burgers die nu of in de toekomst aanspraak maken op welke vorm van zorg dan ook, kunnen pas echt iets te zeggen krijgen over zorg en verspilling als zij zich met elkaar verbinden tot een invloedrijke beweging. De burger de baas moet ze hierbij van de benodigde kennis voorzien. Op 30 november nam Gerdi Verbeet, oud-kamervoorzitter en ambassadeur van het burgerinitiatief G1000, het eerste exemplaar in ontvangst.