MC Amstelveen, dat in mei van dit jaar failliet werd verklaard, leed onder onbehoorlijk bestuur. Bedrijfsresultaten werden mooier voorgesteld om de toezichthouders tevreden te stellen. Bovendien zou een bestuurder geld naar een eigen rekening hebben doorgesluisd en dit met valse facturen hebben verdoezeld.
Dat concludeert Medisch Contact uit het tweede faillissementsverslag van curator Paul Schaink, dat deze week verscheen.
Rechtspersonen
MC Amstelveen, een relatief kleine zorginstelling, bestond uit drie rechtspersonen. Een stichting was vergunninghouder. Daar gingen de vergoedingen van de zorgverzekeraars naar toe. Het pand waar MC Amstelveen was gevestigd, werd gehuurd door een aparte holding. En er was de organisatie MCA die optrad als werkgever en de daadwerkelijke zorg uitvoerde.
Mooi weer
Er werd gezorgd dat de stichting een klein positief resultaat had, zodat het naar bijvoorbeeld NZa ‘mooi weer kon spelen’. Ondertussen hadden de holding en MCA in 2013 en 2014 grote verliezen opgebouwd, en voor 2015 dreigde hetzelfde. MC Amstelveen was niet zo groot dat er een accountantsverklaring moest worden gegeven, de bestuurder stelde de cijfers zelf op.
Managementfee
Tijdens de faillissementsafhandeling bleek dat de financieel manager van MCA destijds 160.000 euro opzij heeft gelegd, om huurachterstanden mee op te lossen. Dat bedrag heeft de bestuurder naar een eigen bv overgemaakt, concludeerde de curator. De financieel manager die bezwaar maakte is op staande voet ontslagen en de overboeking werd eerst omschreven als managementfee. Later werd geprobeerd het bedrag door valse facturen weg te repareren. Curator Schaink is een kortgeding gestart om dit bedrag terug te krijgen.
MC Amstelveen werd deze zomer overgenomen door Annatommie, een keten van gespecialiseerde orthopedische klinieken, die eigen specialisten meenam. De specialisten die werkzaam waren bij MCA, zijn direct na het faillissement vertrokken.