21.1.2016 ÄZ: Ärzte und modernste Technik das gehört seit langem unmittelbar zusammen. © adam121 / fotolia.com Ärzte Zeitung / App / 013D04 / 21.01.2016 Young female doctor touching icon of media screen Real-online-workflow (2016)
De websites van Nederlandse ziekenhuizen fungeren veelal als uithangbord, als goede informatiedrager, en anticiperen te weinig op de behoeften van de websitebezoeker. Daadwerkelijk contact tussen ziekenhuizen en zorgconsumenten lijkt nog ver weg. Dit blijkt uit een onderzoek van digitaal bureau E-sites naar de websites van 87 ziekenhuizen.
E-sites heeft de websites onderzocht op de onderdelen: toegankelijkheid, privacy & security, performance, SEO, mobielvriendelijkheid, usability en zoekfunctie. Het voornaamste verbeterpunt dat ziekenhuizen in hun DNA moeten zien te krijgen: “Zet de zorgconsument centraal!” Het voelt volgens het bedrijf lang niet altijd alsof de Nederlandse ziekenhuizen daadwerkelijk contact willen maken met de zorgconsument. De websites fungeren als een uithangbord, maar er wordt te weinig over de wensen en behoeften van de bezoeker nagedacht.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit de onderzoeksresultaten bij de categorieën usability en zoekfunctie. Wat de eerste categorie betreft, merkt E-sites op dat behandelinformatie op 25 websites van ziekenhuizen enkel in pdf wordt aangeboden. “Voor de bezoeker is dit een extra barrière.” Ook voor een zoekfunctie binnen de site is het belangrijk om aan te sluiten bij behoeften van de zorgconsument. Een mooi voorbeeld hiervan is een ‘slimme’ zoekfunctie die alternatieven biedt voor een gekozen woord. Volgens E-sites is het actief zoeken binnen een ziekenhuiswebsite op trefwoorden nog niet vanzelfsprekend.
Risico’s
Ook met betrekking tot privacy en veiligheid presteren niet alle ziekenhuizen optimaal. Gezien de risico’s die websites in de zorg lopen met betrekking tot die twee onderwerpen, is het van belang dat ziekenhuizen dit goed regelen en dat ze weten hoe de wet- en regelgeving in elkaar steekt. Dit is niet zo. Doordat zij de bouw van hun websites uitbesteden, weten ze vaak zelf niet wat er op de sites gebeurt. Uit het onderzoek van E-sites blijkt dat het slecht gesteld is met de online beveiliging en dat sommige ziekenhuizen zelfs een boete riskeren.
E-sites adviseert ziekenhuizen om te zorgen voor een perfecte technische basis. Het bedrijf noemt het zeer belangrijk om kennis over de (technische) werking van websites in huis te hebben of te halen. Het ontwikkelen van een website is “prima, als maar de juiste keuzes gemaakt worden”. Er ontbreekt een goede technische basis, op het vlak van privacy en veiligheid, maar ook op het vlak van goede vindbaarheid in zoekmachines.