Het Belgische GENDIA, het bedrijf achter het zwangerschapsonderzoek NIPT, ontkent dat de privacy van Nederlandse vrouwen is geschonden. “Een larie- en apekool-verhaal”, zegt Patrick Willems, directeur van de kliniek.
GENDIA benaderde vrouwen die de test op geboorteafwijkingen ondergingen later opnieuw met een nieuw preventief kankeronderzoek. Dat is volgens sommige privacyexperts niet in de haak. Volgens Willems is er geen sprake van koppelverkoop of schending van privacy. “Het gaat om een follow-upbrief”, zegt de arts. Volgens de directeur is op geen enkele manier de Belgische of Europese wetgeving geschonden.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat België opheldering verschaft over de kwestie. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger.
Schippers begrijpt niets van het verweer van de Belgische autoriteiten dat GENDIA een privékliniek is. “In Nederland valt iedereen die bepaalde behandelingen uitvoert gewoon onder de wet”, zei Schippers. De minister begrijpt goed dat er ziekenhuizen zijn die de Belgische NIPT-test voorlopig niet meer aanbieden. Ziekenhuizen die dat nog wel doen, moeten patiënten goed voorlichten, vindt ze.
Rumoer
Volgens Willems is zijn NIPT-test veel beter dan de tests in Nederland. “Daarom zijn de klassieke ziekenhuizen in Nederland hier niet blij mee. En daarom is er nu rumoer in Nederland. Als arts is het mijn medische plicht om de test aan te bieden. Het is gratis advies. Maar bepaalde Nederlandse groepen lobbyen hier tegen”, stelt Willems. De test zelf kost 359 euro.
De vrouwen die later worden benaderd met de kanker-risicotest, zijn vrouwen die hebben aangegeven dat kanker in de familie voorkomt. (ANP)