De door RTL Nieuws genoemde lijst met medicijntekorten is niet actueel. Dat stelt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), voorheen Nefarma, in een reactie op de berichtgeving. Een flink deel van de geneesmiddelen staat onterecht op de lijst, aldus de branchevereniging van geneesmiddelenfabrikanten.
RTL Nieuws meldde zondag dat steeds meer medicijnen schaars zijn. Elke dag zouden zo’n 10 duizend patiënten bij de apotheek te horen krijgen dat hun medicijn niet beschikbaar is. RTL baseert zijn berichtgeving onder meer op cijfers van de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers. Daaruit zou blijken dat in 2015 625 middelen onverkrijgbaar waren, tegen 242 in 2012.
Volgens VIG staan veel medicijnen onterecht op deze lijst. “Er zijn verschillende redenen voor onterechte vermeldingen. Veel van de medicijnen zijn inmiddels uit het assortiment of niet meer geregistreerd. Neem bijvoorbeeld procainamide. Een vorm van dit middel is al sinds 1 januari 2007 uit het assortiment, maar staat nog wel op de tekortenlijst. Een ander voorbeeld is een vorm van flufenazine. De registratie van dit product is al in 2006 doorgehaald, om economische redenen”, aldus de farmaceuten in een verklaring.
Preferentiebeleid
Voor het overgrote deel van de medicijnen die wel terecht op de lijst staan, is volgens de geneesmiddelenfabrikanten een alternatief beschikbaar. Voor een beperkt aantal andere middelen is geen vervangend middel of alternatief. Daar spelen vaak productie- of distributieproblemen een rol.
Die productie- en distributieproblemen komen volgens RTL Nieuws voort uit het preferentiebeleid van Nederlandse zorgverzekeraars. De voorkeur voor generieke, goedkopere middelen zou Nederland voor de farmaceuten onaantrekkelijk. Die verkopen hun producten liever in andere landen, aldus RTL.
Preventie
De VIG wil het komende jaar streven naar preventie van medicijntekorten. “Daarvoor is allereerst een eenduidige definitie van het begrip ’tekort’ nodig. Belangrijk is ook dat producenten duidelijk en zo vroeg mogelijk communiceren over een verwacht tekort. Bovendien wil de Vereniging, samen met het ministerie van VWS en andere betrokkenen, werken aan een centraal meldpunt voor medicijntekorten”, aldus de farmaceuten.