Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt voor een forse stijging van de zorgkosten komende jaren. De groei van de koopkracht zal daardoor op nul blijven.
Dat was de harde boodschap van CPB-directeur Laura van Geest aan de Nederlandse zorgverzekeraars. Van Geest sprak tijdens de traditionele bijeenkomst van ZN op de vierde dinsdag in september.
Kostenstijging
Op dit moment doet Nederland het internationaal eventjes goed als het gaat om de zorgkosten. We zijn in de ranglijst gezakt van de tweede naar de zevende plaats. Maar Nederland loopt – als het gaat om vergrijzing – achter op bijvoorbeeld Japan. Er staat dus nog een kostenstijging aan te komen.
Stelselwijziging
Het CPB heeft samen met de ministeries van VWS en Financiën ‘Zorgkeuzes in kaart’ gepresenteerd: een waaier aan opties voor maatregelen in de zorg. Een stelselwijziging is daar een van, maar die leidt niet per se tot lagere zorgkosten, zo heeft de OESO laten zien, eerder tot onzekerheid en veel meer transitiekosten. CPB schat die op 5 miljard.
Polderen
Van Geest behandelde een aantal andere opties, van het plukken van de verzekeraars tot het sluiten van nieuwe hoofdlijnakkoorden. André Rouvoet, voorzitter van ZN, zei het meest te voelen voor die laatste optie van polderen binnen het stelsel. Want nog een stelselwijziging kun je de zorgprofessionals niet aandoen, aldus Rouvoet. Wel pleitte hij voor het vastleggen van een integrale visie voor de zorg, zoals de ‘Agenda voor de zorg’ die alle betrokken hebben bepaald bij de start van het huidige kabinet.