Er is te weinig geld om alle innovaties op het gebied van technologie en medicijnen bij te benen. Patiënten zouden daarom moeten meebeslissen over de investeringsagenda, zodat innovaties die hen echt helpen meer kans krijgen. Dat betoogt Mark van Houdenhoven, bestuursvoorzitter van de Sint Maartenkliniek.
Naast bestuurder is Van Houdenhoven bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg. Hij houdt zijn oratie op 30 september aan de Radboud Universiteit. De strekking? Laat patiënten meebeslissen over investeringen in zorginnovaties. Er zijn volgens Van Houdenhoven zoveel innovaties dat het onmogelijk is om ze allemaal door te voeren. Hij pleit daarom om alleen door te gaan met wat hij ‘meaningful innovations’ noemt.
‘Robotpak’
Een mooi voorbeeld is het exoskelet voor een patiënt die met dwarslaesie bij de Sint Maartenskliniek kwam. Het ‘robotpak’ werd door niemand vergoed, waardoor het een onbereikbare innovatie voor de doelgroep bleef. De patiënten zijn toen succesvol 80.000 euro gaan crowdfunden. Dat had niet op deze manier gemoeten, vindt Van Houdenhoven, terwijl tegelijkertijd de zoveelste innovatieve pacemaker of onduidelijk hechtdraad wel wordt vergoed. Daarnaast waarschuwt hij dat artsen innovaties tegenhouden. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een draagbaar nierdialyseapparaat als er net een nieuw dialysesysteem is aangeschaft. Daar is de patiënt niet bij gebaat.
Voetbal
De bestuursvoorzitter en hoogleraar ziet twee methoden om meaningful innovations beter te ontwikkelen. Ten eerste is er meer internationale samenwerking nodig. Ten tweede bepleit Van Houdenhoven een financieringssysteem vergelijkbaar met transfers in de voetbalwereld. Als een voetballer verkocht wordt aan een nieuwe club gaat vijf procent van dat bedrag naar de opleider. Zo zou ook de universiteit waar een medicijn is ontwikkeld, bij elke doorverkoop van het patent een percentage moeten krijgen.