De gemeente Den Haag vermoedt misbruik bij vijf zorgaanbieders die werken met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dit meldt het Algemeen Dagblad.
De gemeente kwam eerder dit jaar mogelijk misbruik op het spoor, tijdens een proef om fraude op te sporen. Den Haag verstrekte aan 66 klanten van de zorgaanbieders in totaal voor ruim 1 miljoen euro aan pgb’s. De gemeente riep hen op voor een gesprek, waarna vijftig pgb-houders kwamen opdagen. Het grootste deel kon geen pgb-administratie overleggen en bleek de regels niet te kennen, schrijft de krant.
Meer dan de helft van de pgb-houders zou zijn persoonlijke DigiD hebben afgegeven aan de zorgaanbieder voor het declareren van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Tweederde van de ondervraagden heeft wel de zorg gekregen die ze moesten krijgen. Het onderzoek naar de betrokken zorgaanbieders loopt nog.
Fraudeopsporing
Intussen probeert Den Haag de fraudeopsporing te verbeteren. Volgens de gemeente maakt het ontbreken van een handhavingsbeleid van het rijk dit lastig. PvdA-fractieleider Martijn Balster pleit in het AD voor een stevige aanpak van malafide bureaus en zorgverleners. “Het is publiek geld, daar mag absoluut niet mee gesjoemeld worden.”
—
Op 4 oktober 2016 organiseren Skipr en Emerce de derde e-Health Convention. Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention, een interactieve congresdag met in totaal zo’n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo’s van innovaties. Koop nu uw kaarten >>>