Bijna negentig procent van de managers in de zorg vreest voor meer hacks, blijkt uit een recent onderzoek. Dit meldt ICT&health.
ICT&health wijst op het gevaar van een indringend virus dat alle computers onbruikbaar maakt in een zorginstelling, door het voorbeeld aan te halen van het Hollywood Presbyterian Medical Center in de Verenigde Staten. Het ziekenhuis kon een week lang niet meer werken met computers omdat hackers, via een virus, de gegevens hebben gegijzeld. Het bedrijf Dearbytes meldde dat ook ruim honderd zorginstellingen in Nederland met dit soort ‘hacking’ te maken kregen.
Dat zorginstellingen zich zorgen maken over hacks, is daarom niet verwonderlijk. Uit een recent onderzoek uitgevoerd door BlackBerry, dat zich bezighoudt op beveiligde mobiele communicatie, vreest 86 procent van de managers uit de gezondheidszorg voor hacks van hun netwerk. De helft gelooft dat er meer cyberinbreuken zullen plaatsvinden via mobiele devices, terwijl 44 procent vreest dat verdergaande security-maatregelen medewerkers in hun productiviteit zullen beperken.
Cybercriminaliteit
Er werden duizend managers ondervraagd uit zeven landen. Een belangrijke conclusie is dat er een groot gat bestaat tussen de noodzaak die men ziet om mobiele beveiliging vergaand door te voeren tegen cybercriminaliteit en de onwil om een mobiele veiligheidsstrategie door te voeren uit vrees voor een lagere productiviteit van medewerkers.
In februari stelde Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) al vragen aan minister Schippers (VWS) en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de informatiebeveiliging van de zorginstellingen. Leijten verwijst in haar Kamervragen naar een rapport uit 2014 waarin de FBI haar overheid waarschuwt voor een toename van hacks in de gezondheidszorg.