De aanpak van alvleesklierkanker is gebaat bij een hoog volume aan behandelingen. Uit onderzoek van Nadia Haj Mohammad (UMC Utrecht) en collega’s is gebleken dat de overlevingskansen verbeteren naarmate het behandelcentrum meer behandelingen uitvoert.
Alvleesklierkanker komt steeds vaker voor in de geïndustrialiseerde landen. In 2012 overleden er ruim 100 duizend mensen aan (European Cancer Observatory). Daarmee is het de vijfde doodsoorzaak, met de slechtste overlevingskansen. Onderzoekers verwachten dat alvleesklierkanker in 2030 de tweede doodsoorzaak zal zijn. De meest effectieve behandeling is een operatie waarbij de tumor wordt verwijderd, maar er zijn veel patiënten waarbij dat al niet meer mogelijk is.
De studie van Haj Mohamed en haar collega’s keek naar Nederlandse patiënten die tussen 2007 en 2011 gediagnostiseerd waren met uitgezaaide alvleesklierkanker, in totaal ruim 5300. De onderzoekers deelden de behandelcentra in drie groepen in; centra die in het algemeen veel patiënten behandelden, centra waar veel patiënten begonnen met chemotherapie en centra die veel operaties uitvoerden.
Zowel bij de centra die veel behandelingen uitvoerden met chemo als bij de centra die vaak opereerden bleken de overlevingskansen beter.