Verpleeghuizen in de Achterhoek zitten zo vol dat er alleen mensen kunnen worden opgenomen in crisissituaties. Soms moet zelfs worden uitgeweken naar plaatsen ver buiten de regio.
Dat zeggen bestuurders Hans Metzemaekers van zorginstelling Azora en Mark Horstik van de Gouden Leeuw Groep tegen de Gelderlander. Volgens hen is uitbreiding van de capaciteit de oplossing, maar daar moet de overheid meer geld voor vrijmaken. Zij hebben de kwestie bij het ministerie van VWS aangekaart, vooralsnog zonder resultaat.
Volgens de twee bestuurders is het tekort ontstaan doordat de verpleeghuiscapaciteit al jaren niet wordt uitgebreid, ondanks de vergrijzing. Intussen zijn als gevolg van de decentralisatie verzorgingshuizen gesloten en blijven ouderen langer thuis wonen. Als gevolg hiervan krijgt de thuiszorg meer ouderen met complexe zorgproblemen als cliënt.
Wachtlijsten
In de Achterhoek zouden ouderen die opgenomen moeten worden in een verpleeghuis, inmiddels op een wachtlijst belanden. Maar omdat crisisgevallen voorrang krijgen, komen veel ouderen in de praktijk pas voor plaatsing in aanmerking als ze zelf acuut hulp nodig hebben. Metzemaekers zegt tegen de krant dat opname nooit rustig en weloverwogen gebeurt, maar altijd in crisis. “Dan heeft iemand weinig meer te kiezen waar hij terechtkomt. Het is maar net waar er op dat moment plek is.”