AppleMark
Dankzij de openbaarmaking van prijzen van ingrepen in ziekenhuizen door CZ hebben ziekenhuizen inzicht gekregen in elkaars tarieven. Ondanks dat het mogelijk concurrentiegevoelige informatie betreft, ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dit niet als een probleem.
Zorgverzekeraar CZ openbaarde deze week de tarieven van bepaalde ziekenhuisingrepen, als reactie op een oproep hiertoe van de Consumentenbond. De organisatie deed deze oproep zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken. Een neveneffect is dat ziekenhuizen nu voor het eerst inzicht krijgen in elkaars tarieven. Het St. Anna Ziekenhuis wijst erop dat ziekenhuizen deze informatie in verband met de mededingingswetgeving niet onderling mogen uitwisselen.
Desgevraagd zegt ACM-woordvoerder Muro Mijnlieff dat de openbaarmaking van tarieven door CZ toegestaan is. Het betreft namelijk de tarieven van dit jaar, er wordt niet meer over onderhandeld. Bovendien vindt de ACM transparantie “een groot goed” voor consumenten. Wel wijst de woordvoerder erop dat een risico van openbaarmaking van prijzen is dat die naar elkaar toekruipen. Over de tarieven van de komende jaren moet immers nog onderhandeld worden. Om te waarborgen dat meer transparantie in de zorg niet leidt tot overtreding van concurrentieregels, gaat de ACM in het najaar in gesprek met onder meer het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit.
Onderhandelingen
Het St. Anna Ziekenhuis snijdt nog een ander punt aan, namelijk dat tot voor kort alleen zorgverzekeraars de prijzen van ziekenhuisingrepen onderling konden vergelijken. Het is in dat kader de vraag wat de transparantie voor effect zal hebben op de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen vreest dat de prijzen van behandelingen omhoog zullen gaan als zorgverzekeraars de prijsafspraken met ziekenhuizen openbaar maken.
De ACM houdt toezicht op concurrentie en marktwerking in de zorg, onder meer door te controleren of zorgverzekeraars en – aanbieders geen afspraken maken die de concurrentie beperken. Afgelopen juni presenteerde de ACM de leidraad omtrent gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. Hierin stelt de ACM bijvoorbeeld dat er afdoende waarborgen moeten zijn om rechtstreekse uitwisseling van concurrentiegevoelige informatie tussen de deelnemende partijen te voorkomen.