KWF Kankerbestrijding en Technologiestichting STW wijzen 5 miljoen euro toe aan elf projecten binnen het onderzoeksprogramma Technology for Oncology. De onderzoeken moeten leiden tot een betere behandeling of het voorkomen van kanker.
De elf onderzoeksprojecten die nu van start gaan, hebben zeer uiteenlopende doelen. Volgens STW is het unieke aan Technology for Oncology dat de gehonoreerde projecten worden uitgevoerd door teams waarin technisch en medisch onderzoekers samenwerken met bedrijven. “Die combinatie moet leiden tot technologische innovaties waar kankerpatiënten direct baat bij hebben.”
In één van de projecten ontwikkelen onderzoekers een robot die kinderen bijstaat, bijvoorbeeld tijdens bestralingen. De robot kan de stress wegnemen die bij jonge patiënten ontstaat als ouders niet bij de bestraling aanwezig mogen zijn. In dit project werken het Centrum Wiskunde en Informatica, de Universiteit van Amsterdam, de Technische Universiteit Delft, het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en vier industriële partners samen.
Ultrasone geluidsgolven
In een ander project werken onderzoekers aan een nieuwe behandeling van hersentumoren bij kinderen. De behandeling bestaat uit een combinatie van chemotherapie verpakt in minuscule bolletjes en MRI-gerichte ultrasone geluidsgolven. Andere onderzoekers ontwikkelen een implantaat dat na het uitnemen van een hersentumor deze holte opvult en lokaal de achtergebleven tumorcellen bestraalt. In dit project slaan het VUmc, de Universiteit Twente, de Universiteit Utrecht en een industriële partner de handen ineen.
De samenwerking tussen STW en KWF Kankerbestrijding is vormgegeven in een zogeheten Partnership-programma. Het uitgangspunt van Partnership-programma’s is een onderzoeksvraag vanuit bedrijven of gezondheidsfondsen, waarvoor wetenschappers aan Nederlandse universiteiten een onderzoeksvoorstel kunnen indienen. STW heeft inmiddels diverse samenwerkingsprogramma’s opgezet met gezondheidsfondsen, waaronder de Nierstichting en Hartstichting.