Het Slingeland Ziekenhuis en het Japanse bedrijf Fujitsu gaan samen het project ‘Sensing Clinic’ opstarten. Sensing Clinic zet zogenaamde sensortechnologie in, om vitale functies (zoals bloeddruk, hartritme en slaapritme) en bewegingen van de patiënt gedurende een ziekenhuisopname beter te kunnen monitoren.
De bestuurders Chrit van Ewijk van het Slingeland en Bas de Reus van Fujitsu hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee start de uitrol van fase 1 in het zogeheten Field Lab. Hierin worden slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen ingezet in de kliniek. De verpleegkundige zal hierdoor beter inzicht krijgen in de toestand van een patiënt op afstand, via een smartphone, en daar gerichter op inspelen.
Daarnaast biedt de technologie artsen een overzicht van waardevolle informatie over de patiënt zodat zij medische beslissingen beter kunnen onderbouwen, aldus het Slingeland. “Patiënten worden beter en langer in de gaten gehouden en dat verzekert hen van een hogere kwaliteit van zorg en gezondheidswinst. Ook worden patiënten op de verpleegafdelingen minder belast met zorgverleners aan het bed die metingen verrichten en zal het aantal machines en draden dat met de patiënt verbonden is worden gereduceerd.” Bovendien kan de verzamelde informatie in duidelijke overzichten teruggekoppeld worden naar de patiënt.
Field lab
Deze co-innovatie en de implementatie van de Sensortechnologie komt voort uit het Field lab tweedelijnszorg, dat is opgezet door de provincie Gelderland, Health-Valley en Oost NV om de samenwerking te vergroten tussen bedrijfsleven en de zorg. Het doel is om zorgconcepten en producten te toetsen, zodat patiënten in de regio Oost Gelderland sneller toegang krijgen tot succesvolle innovaties. In het project van het Slingeland en Fujitsu werken zorgverleners zij aan zij met technici als sensor-specialisten en data-analisten.