Op dinsdag 21 juni leggen duizenden medisch specialisten in dienstverband, ziekenhuisapothekers, SEH-artsen en klinisch chemici of fysici het werk neer. Bij wijze van actie gaan ze zondagsdiensten draaien, want zij willen compensatie van pensioenkortingen van hun raden van bestuur.
Dit heeft de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) aangekondigd. In 47 ziekenhuizen en revalidatiecentra worden acties voorbereid.
Reden voor de actie is het gevolg dat sommige ziekenhuizen geven aan de overheidsmaatregel dat werknemers over het salaris boven de 100.000 euro niet langer onder fiscaal gunstige voorwaarden pensioen kunnen opbouwen. Die geldt per 1 januari 2015. Een aantal ziekenhuisbesturen hebben voor die groep de werkgeverspremies verlaagd. Ten onrechte worden hierdoor ongeveer tienduizend artsen getroffen, vinden de LAD, werknemersorganisatie FBZ en de Federatie Medisch Specialisten.
Pensioengeld
Die organisaties zijn in gesprek gegaan met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De NVZ wil niet verder gaan dan een teruggave van 53 procent en dat is onvoldoende, zo vinden de actievoerende artsen. Zij stellen dat veel organisaties, zoals academische ziekenhuizen en commerciële bedrijven, het misgelopen pensioengeld wel volledig uitkeren. “Veel dokters voelen zich niet serieus genomen”, zegt Léon Winkel, kinderarts en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten.
Veel getroffen werknemers hebben geprobeerd om met hun eigen raad van bestuur tot een oplossing te komen. Dat is bij tien ziekenhuizen gelukt: die betalen 100 procent terug. In veel ziekenhuizen lopen onderhandelingen moeizaam. In acht ziekenhuizen is het mislukt en nemen de partijen sinds april geen deel meer aan overleggen.
Zondagsdiensten
Alleen de artsen in loondienst gaan op 21 juni actievoeren. Op pensioenopgroen.nl is te zien welke instellingen zondagdiensten draaien. De vrijgevestigde artsen zullen het werk niet overnemen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) verwacht dat de gevolgen voor patiënten beperkt blijven, zo verklaart woordvoerder Wouter van der Horst tegenover RTL Nieuws. Dat denkt patiëntenfederatie NPCF ook. “Maar bij actievoeren wordt altijd wel iemand geraakt. Wij vinden dat dergelijke conflicten niet over de rug van de patiënt moeten worden uitgevochten”, aldus de NPCF.