Onder het motto ‘minder lasten, meer zorg’ heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) met 24 brancheorganisaties van eerstelijns zorgverleners afspraken gemaakt om de administratieve lasten te beperken. Het gaat daarbij om de mondzorg, paramedie, wijkverpleging, farmacie, verloskunde en vrijgevestigde ggz.
“Door minder administratieve lasten kan een zorgverlener meer tijd aan de patiënt besteden én prettiger werken”, licht algemeen directeur Petra van Holst van ZN het initiatief toe. Zij overhandigde namens de gezamenlijke partijen vandaag aan minister Schippers de eerste resultaten van het traject ‘Vermindering administratieve lasten in de eerstelijnszorg’.
Eind 2015 hebben zorgverzekeraars het initiatief genomen om met de organisaties in de eerstelijnszorg te zorgen voor een vermindering van onnodige administratieve lasten. Alle partijen hebben de handen ineen geslagen en hebben constructief aan oplossingen gewerkt waardoor zorgverleners geen tijd kwijt zijn aan onnodige administratie en meer tijd hebben voor zorg aan hun patiënten. De gesprekken hebben bovendien gezorgd voor meer inzicht en wederzijds begrip voor wat er nodig is om mensen te verzekeren van goede en rechtmatige eerstelijnszorg.
Resultaten
In werkgroepen van de zes zorgsectoren zijn verschillende knelpunten besproken en afspraken gemaakt over het verminderen van de administratieve lasten. De uitkomst hiervan is onder meer dat zorgverzekeraars hun werkwijze in de paramedische sector zoveel mogelijk uniformeren. bijvoorbeeld als het gaat om doorverwijzingen en de maximale termijn waarop machtigingen afgegeven worden.
In de farmaceutische en paramedische sector worden uniforme aanvraagformulieren geïntroduceerd voor dieetpreparaten en verbandmiddelen. In de mondzorg wordt er naar gestreefd om in 2017 papierloos te werken. Nu wordt er nog veel gewerkt met papieren formulieren, vooral in de Wet Langdurige Zorg. Eerstelijns zorgverleners hebben regelmatig te maken met verschillen in de contractafspraken met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars gaan daarom bekijken hoe zij deze verschillen in de contracten – binnen de kaders van de mededinging – op onderdelen kunnen uniformeren.
Proces
Naast de concrete afspraken die administratieve lasten moeten verminderen, hebben de partijen ook procesafspraken gemaakt, met als doel om onnodige lasten in de toekomst te voorkomen. Daarbij wordt gekeken naar wat zorgverzekeraars hieraan kunnen doen, en ook wat de toezichthouder (NZa), de regelgever (VWS) en de beroepsorganisaties kunnen doen.
Branchevereniging voor fysiotherapie KNGF is “gematigd positief” over de afspraken. Voorzitter Guusje ter Horst had echter gelet op d elooptijd en tijdsinvestering meer voortgang verwacht: “De eerste stap is gezet, nu snel doorlopen!”. KNGF onderschrijft het uitgangspunt dat onderling vertrouwen tot verbeteringen leidt. “Eén procent meer vertrouwen, betekent tien procent minder regels”, aldus Ter Horst.
KNGF plaats vraagtekens bij de procesafspraken. Het is de vereniging nog niet heel duidelijk of en wanneer deze worden opgepakt en of deze ook daadwerkelijk zullen leiden tot reductie van administratieve lasten.