Verslavingsinstelling Novadic-Kentron heeft over 2014 een verlies van 6,4 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarrekening.
De omzet van de Brabantse zorgaanbieder kromp dat jaar met 11 procent bijna 71 miljoen euro, zo is in de eindafreking te zien. De solvabiliteit daalde van bijna 22 procent tot 16,5 procent. Dat bracht Novadic Kentron onder de grens die banken gewoonlijk stellen. Financiers ING en Rabobank verbinden hier echter nog geen gevolgen aan, zo laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws.
Tegenslagen
De liquiditeitsproblemen doemden in 2013 al op door problemen bij de bouw van een jeugdkliniek. In 2014 kreeg Novadic Kentron te maken met het faillissement van de particuliere afkickkliniek RoderSana in Oirschot, die Novadic samen met vier andere ggz-instellingen oprichtte. De afkickkliniek bouwde in korte tijd een schuldenlast van ruim 6 miljoen euro op.
Ook op bestuurlijk vlak heeft de organisatie roerige tijden beleefd. Bestuurder Roel Hermanides vertrok in 2015 als gevolg van een meningsverschil met de toezichthouders over de bedrijfsvoering.
In 2015 nam Novadic Kentron maatregelen. Zo werden onder meer 50 van de ruim 1000 werknemers ontslagen.
“2015 en vooral 2016 worden kritische jaren, waarin het effect van de verbetermaatregelen zichtbaar moeten worden”, schrijft topman Walther Tibosch in het jaarverslag.
De raad van toezicht verwelkomde onlangs twee nieuwe leden, Natasja Baroch en Rob van Damme. Zij hebben Diny Peters-van Gorp en Joris de Jong, die respectievelijk per 2015 en 2016 zijn afgetreden, vervangen.
Novadic Kentron is overigens niet de enige aanbieder van verslavingszorg die met financiële problemen te maken heeft gehad. Branchegenoot Victas werd deze week failliet verklaard.