Er komt snel onderzoek naar het mijden van zorg door hulpbehoevenden die de eigen bijdrage te hoog vinden. Dat verklaarde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Het gaat onder meer om dagbesteding en huishoudelijke hulp.
Vorige maand meldde het blad Binnenlands Bestuur dat tot een kwart van de mensen die deze hulp nodig hebben minder gebruik maken van de zorg of daar zelfs helemaal van afzien. De Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rijn vinden dit onwenselijk.
Een ander kritiekpunt van de Kamer is de opstapeling van rekeningen van eigen bijdragen. Vorig jaar kregen circa 7000 mensen na negen maanden pas de rekening van de eigen bijdrage gepresenteerd. Volgens Van Rijn is deze “prop” uit het systeem. De verwachting is ook niet dat er opnieuw zogenoemde stapelfacturen komen.
Opeenstapeling van facturen
Op verzoek van de Kamer gaat Van Rijn kijken hoe hij in de toekomst opeenstapeling van facturen kan voorkomen. Daarbij kijkt hij naar een plafond voor het aantal periodes waarvoor per keer een rekening verstuurd kan worden. Een voorstel van de PVV om dit te beperken tot twee termijnen, wilde de staatssecretaris niet toezeggen. Ook het plan van de SP om de inning van de eigen bijdrage op te schorten zolang het onderzoek loopt, kreeg geen steun.
Sinds vorig jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg en zijn er veel vragen over de eigen bijdrage. Volgens Van Rijn moet de informatie hierover beter. De Nationale Ombudsman onderzoekt hoe gemeenten mensen informeren over de eigen bijdrage. Hij komt binnenkort met een rapport. (ANP)