Nederlandse pensioenfondsen stemden in 2014 tegen een voorstel dat farmaceut Gilead zou dwingen prijzen van het geneesmiddel Solvadi te verlagen. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdag na eigen onderzoek.
Solvadi is een medicijn tegen hepatitis C. In de Verenigde Staten kost een enkele pil 1000 dollar, zo rekende Zembla voor. In Nederland wordt voor het medicijn 600 euro betaald. Volgens de onderzoekers staat door de hoge prijs de toegang tot het middel onder druk.
Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ tijdens een aandeelhoudersvergadering van Gilead tegen het voorstel stemden om het salaris van Gilead-topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen. Uit de reportage blijkt onder meer dat miljoenenbeloningen voor bestuurders, die worden vastgesteld door de aandeelhouders, voor hogere medicijnprijzen zorgen. Managers krijgen daardoor veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.
Overigens werd het voorstel om het salaris van de bedrijfstop van Gilead aan de beschikbaarheid van medicijnen te koppelen door 98 procent van de aandeelhouders verworpen, omdat ook zij profiteren van hogere prijzen. Pensioenfonds PFZW zou wel voor het voorstel hebben gestemd.
Reactie
Pensioenbeheerder APG benadrukte in een reactie namens ABP dat die tegenstem niet betekent dat het fonds tegen lagere medicijnprijzen is. Volgens de pensioenbeheerder heeft Zembla een “sensationeel verhaal” gemaakt, waarbij “veel feiten” over het hoofd worden gezien. Een woordvoerder wees daarbij onder meer op de hoge score van Gilead op een ranglijst van bedrijven die veel doen om medicijnen betaalbaar te maken.
APG gaf verder aan zich bij geen enkele van de 5000 bedrijven waarin wordt belegd te bemoeien met de prijzen van individuele producten. “Dat is de taak van het management.”
(ANP)