Farmaceutische bedrijven schieten tekort bij bescherming consumenten. Oorzaak het is gemankeerde interne toezicht op onderzoek en ontwikkeling, productie, marketing en sales. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Sustainalytics in opdracht van de ASN Bank.
Sustainalytics onderzocht wereldwijd bij de vijftien grootste farmaceutische bedrijven hoe ze omgaan met interne procedures die de veiligheid van medicijnen voor patiënten moeten waarborgen. Sustainalytics constateert onder meer bedrijven niet transparant genoeg zijn over de resultaten van klinisch onderzoek bij de ontwikkeling van medicijnen. Daarnaast hebben veel bedrijven geen regeling voor extern toezicht op de productie van medicijnen. Ook hebben weinig bedrijven procedures om onverantwoorde marketing te voorkomen. Bovendien laten farmaceutische bedrijven kansen liggen om problemen met medicijnen na verkoop te signaleren en te verhelpen.
Volgens de onderzoekers krijgt integriteit op papier een plek in de organisatie, maar in de praktijk is er vaak geen sprake van integriteitsmanagement. Dat blijkt onder meer uit het beloningsbeleid: vaak koppelen zij productkwaliteit en -veiligheid of algemene doelstellingen voor duurzaamheid niet aan de beloning van de raad van bestuur die hiervoor verantwoordelijk is.
Beloning
“Bedrijven in de farmaceutische industrie hebben vaak beleid dat voldoet aan onze criteria en wet- en regelgeving. Toch schieten ze tekort bij de bescherming van patiënten,” zegt Hansje van der Zwaan, mensenrechtenspecialist bij de ASN Bank. “Ze moeten daarom meer doen, bijvoorbeeld door medewerkers te belonen op basis van productkennis in plaats van de hoeveelheid verkochte medicijnen. Ook moeten ze voldoen aan kwaliteitsnormen, zoals ISO 9001, bij de productie. En de beloning van de raad van bestuur koppelen aan krachtige resultaten op het gebied van integriteit.”
De ASN Bank wil met de farmaceutische bedrijven in gesprek over het rapport. “Ze moeten eerlijk zijn over misstanden en hun uiterste best doen om deze te voorkomen,” aldus Van der Zwaan. De ASN Bank is daarom gestart om farmaceutische bedrijven tijdens aandeelhoudersvergaderingen vragen stellen over veiligheid voor consumenten. Met het rapport wil de bank ook een breder publiek informeren en inspireren.