KWF Kankerbestrijding heeft de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs uitgereikt aan twee onderzoekers: Ruud Delwel van het Erasmus MC en Sanne Schagen van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Zij krijgen elk 2 miljoen euro subsidie voor onderzoek.
De Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs is een onderscheiding die KWF Kankerbestrijding uitlooft aan excellente onderzoekers met een uitmuntend onderzoeksvoorstel op oncologisch gebied om zo de kennis over kanker te vergroten, de ziekte sneller te kunnen opsporen, behandelingen effectiever te maken en ervoor te zorgen dat meer mensen kanker overleven. De Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs is de grootste subsidieprijs voor kankeronderzoek in Nederland. Met de bijbehorende geldprijs kan de winnaar vijf tot zes jaar grootschalig onderzoek verrichten.
Ruud Delwel is werkzaam als moleculair bioloog in het Erasmus MC op de afdeling Hematologie. Hij gaat het geld inzetten om jonge, veelbelovende onderzoekers aan te trekken en om gezamenlijk de mechanismen van ontspoorde expressie van ziekte-genen bij leukemie te ontrafelen. In zieke beenmergcellen staat een gen aan dat niet aan hoort te staan. Deze ‘schakelaar’ heeft kanker tot gevolg. Delwel: “In dit onderzoek willen we leren hoe de schakelaar werkt. En met welke middelen we deze uit kunnen zetten.”
Cognitieve problemen
De andere KWO-prijs gaat naar Sanne Schagen. Zij is als onderzoeker werkzaam op de afdeling Psychosociaal Onderzoek & Epidemiologie van het (Antoni van Leeuwenhoek). Zij onderzoekt de effecten van kankerbehandeling op het brein. Schagen wil onderzoeken welke patiënten te maken krijgen met cognitieve problemen. Niet elke patiënt krijgt te maken met cognitieve problemen, maar artsen zijn tot nu toe niet in staat om te voorspellen wie wél. “Wanneer we aan kunnen geven welke patiënten kwetsbaar zijn, kan de behandeling daar op afgestemd worden, met minder cognitieve klachten als gevolg.”