Voorlichtingsfilms over kraamzorg kunnen niet dienen als vervanging de kraamverzorgende. Dat blijkt uit een pilot van Zilveren Kruis Achmea en de website Babybalance. De bereidheid om daarvoor uren kraamzorg in te leveren is ook nihil, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van ZonMw.
In oktober 2014 is Zilveren Kruis Achmea samen met Babybalance een pilot gestart om gezinnen die verzekerd zijn bij een van de Achmea labels, tegen inlevering van 4,5 uur fysieke kraamzorg, toegang geven tot de website. De voorlichtings- en instructiefilmpjes zijn alleen te zien met behulp van login-gegevens.
Babybalance is een particulier initiatief, opgezet door twee professionals in de kraamzorg. Het doel is om de praktische voorlichting en instructie die kraamverzorgenden geven, via een website beschikbaar te maken voor kraamgezinnen.
Weinig richtlijnen
Behalve dat filmpje de kraamverzorgende niet kunnen vervangen, bleek uit het onderzoek ook dat er nog weinig landelijke richtlijnen zijn waar kraamzorg en dus de informatie in deze filmpjes aan zou moeten voldoen. Het NIVEL adviseert deze op te stellen.
Wat de website voor veel geïnterviewden meer waard zou maken is het meertalig maken van de filmpjes, zodat ze ook voor gezinnen die niet of onvoldoende Nederlands spreken een hulpmiddel kunnen zijn.
Weerstand
De geplande looptijd van zowel de pilot als de evaluatie was zes maanden, maar beide zijn uitgelopen tot meer dan een jaar. Reden daarvoor was de tegenvallende deelname. Voor de pilot kan dat gelegen hebben aan weerstand bij de kraamverzorgenden, die bang zijn voor verlies van werkgelegenheid en/of aan weerstand bij de cliënten die geen uren willen inleveren van de zorg waar ze recht op hebben. Voor het onderzoek kan dat gelegen hebben aan ‘vragenlijstmoeheid’ in het algemeen, weerstand tegen de pilot bij kraamvrouwen of slechte timing voor een vragenlijst, aldus NIVEL.